Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

Nitriansky kraj chce stavať nové zariadenia sociálnych služieb

Milan Belica Foto: TASR/Henrich Mišovič

Predseda kraja Milan Belica pripomenul, že limitujúcim faktorom pri realizácii projektov však budú financie.

Nitra 13. decembra (TASR) – Nitriansky samosprávny kraj (NSK) pripravuje desať projektov, v rámci ktorých sa zmodernizujú súčasné zariadenia sociálnych služieb (ZSS), ale budú sa stavať aj celkom nové. Podľa predsedu kraja Milana Belicu pôjde o najväčší pokrok v poskytovaní sociálnych služieb za posledné obdobie. "Ide o desať významných projektov, ktoré by mali podporiť kvalitu služieb a ponúknuť ľuďom, ktorí sú na ne odkázaní, skutočne to, čo potrebujú," povedal.

Nové ZSS v Nitrianskom kraji nemajú vznikať adaptáciou a prestavbou už existujúcich nevyužívaných budov, ale budú postavené na základe súčasných moderných požiadaviek. "Často je tu snaha, aby sme takéto zariadenia vytvárali v opustených budovách, v bývalých školách... My ale máme takú predstavu a ja ju aj vehementne presadzujem, že možno to nie je najlepšia myšlienka. Máme pôdu, máme pozemky. Podľa môjho názoru preto treba vytvárať na zelenej lúke opakované projekty, nenáročné a jednoduché. Projekty, ktoré sú šité na mieru klientom. Lebo tam sú často ľudia, ktorí sú napríklad zdravotne postihnutí. Malo by ísť o ZSS takého rodinnejšieho typu. Chceme to skúsiť," skonštatoval Belica.

Podľa jeho slov bude ešte nutné zosúladiť predstavy kraja s platnými právnymi normami. "A potom môžeme začať robiť. Je to jedna z ciest, ako budovať domovy rodinného typu. Také, kde by sa tí ľudia cítili prirodzenejšie. Takže máme pripravených desať projektov zameraných aj na modernizáciu súčasných aj na výstavbu nových zariadení. Z hľadiska našich predstáv si to ešte musíme ujasniť. Chceme postupne odchádzať od tých klasických ZSS a ísť novou cestou," povedal Belica. Pripomenul, že limitujúcim faktorom pri realizácii projektov budú aj financie. Tie by sa mohli nájsť v rezerve kraja, prípadne by sa dali získať v podobe úverov. "Ja chcem veriť tomu, že kríza doznieva a ekonomika sa rozhýbe. A práve vtedy je dobré zapojiť tieto naše kumulatívne zdroje, aby sa vyvolala lepšia synergia. Určite sa s tým chceme popasovať, ale do tohto už bude v rámci rozpočtových opatrení vstupovať zastupiteľstvo, ktoré vzišlo z nedávnych volieb," dodal Belica.

V Nitre chcú tiež investovať do opráv športovísk

Mesto Nitra plánuje na budúci rok investovať peniaze do opráv športových objektov a areálov. Ako uviedol nitriansky primátor Jozef Dvonč, tento rok radnica na opravy nevyčlenila žiadne väčšie sumy. V roku 2014 sa to má zmeniť. "Pre ďalší rok sme vyčlenili pre tieto opravy približne 91.000 eur. Čas peňazí pôjde na tenisový areál a časť pôjde na hokejový štadión," uviedol Dvonč.

Na nutnosť údržby a opráv športových objektov upozorňuje aj riaditeľ Správy športových a rekreačných zariadení Miloš Dovičovič. Mnohé z nich sú podľa jeho slov v havarijnom stave, niektoré dokonca na hranici deštrukcie. "Je nutná ich postupná rekonštrukcia. Mnohé budovy sú mimoriadne energeticky náročné. V mestských kúpeľoch je obrovský únik tepla. Naopak, veľký prienik tepla je na zimnom štadióne, kde sú hlavne na začiatku sezóny obrovské náklady na výrobu ľadu. V júli je to často denne 900 až 930 eur," skonštatoval Dovičovič.

Ilustračné foto
Foto: Andrej Galica
Mesto sa zaberá aj projektom rekonštrukcie futbalového štadióna. Na tento účel chce využiť štátnu dotáciu, ktorá súvisí s rozhodnutím vlády podporiť rekonštrukciu a modernizáciu futbalových štadiónov na Slovensku. "Futbal je preto riešený osobitne. V zmysle doplnenia tej vládnej dotácie. Tam to treba vidieť tak, že pokiaľ by prišla tá dotácia zo štátu v hodnote 2,4 milióna pre mesto Nitra, tak budeme musieť urobiť nejaké prípravné práce ešte v roku 2014. Na ďalšie roky potom bude potrebné naplniť rozpočet tak, aby sme túto investíciu doplnili na pomer 60 percent nákladov štátu a 40 percent vlastné prostriedky mesta," vysvetlil Dvonč.

Mesto sa prípravou na rekonštrukciu futbalového štadióna zaoberá už dlhší čas. Mestskí poslanci ešte v marci vyčlenili na projektovú dokumentáciu 100.000 eur. Ako vtedy vysvetlil viceprimátor Štefan Štefek, na pleciach mesta leží okrem prípravy projektovej dokumentácie aj odstránenie starých stavieb, vybudovanie zázemia pre hostí, zabezpečenie vyhrievania trávnika a výmena zavlažovacieho zariadenia. "Dnes je preto veľmi ťažko odhadnúť tú čiastku, ktorá bude na tieto práce potrebná. Predpokladám, že pokiaľ budeme na takúto investíciu hľadať prostriedky, tak by mali byť len z predaja dubiózneho majetku," uviedol v marci Štefek.