Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

VIDEO: S troma mladými obeťami nehody autobusu sa lúčili stovky ľudí

Na snímke ľudia prichádzajúci na omšu v Starej Ľubovni v stredu 10. apríla 2024. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Po Lucke, Sofinke a Katke ostalo v našej škole prázdne miesto. Šiesty apríl bude odteraz pre našu školu pamätným dňom, povedal v príhovore počas liturgie riaditeľ gymnázia Pavol Chmeliar.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Stará Ľubovňa 10. apríla (TASR) - Stovky ľudí sa v stredu v Starej Ľubovni lúčili s trojicou mladých dievčat, ktoré zahynuli pri nehode autobusu v Spišskom Podhradí. Posledná rozlúčka s Luciou, Sofiou a Katarínou začala dopoludnia v Chráme Matky ustavičnej pomoci pri Kláštore redemptoristov. Archijerejskú svätú liturgiu slávil prešovský arcibiskup a metropolita Jonáš, spišský diecézny biskup František Trstenský a emeritný torontský biskup Marián Andrej Pacák.

"My ako veriaci ich môžeme povzbudiť božím slovom, jediný, kto môže dať úplnú útechu rodičom, súrodencom a blízkym, je Boh. Sme v paschálnom období, tak aj ten obrad je viac-menej radostný, pretože kresťan žije radosťou na vzkriesenie a všetky tri rodiny sú veriace. Náš obrad je teda oslavou vzkrieseného Krista, nakoľko v neho aj ony verili," povedal Jonáš.

Trstenský dodal, že dievčatá odišli na večnosť zaopatrené sviatosťami a za prítomnosti kňazov. "Zdieľaná radosť je dvojnásobná a zdieľaná bolesť je polovičná. A práve v tieto dni som aj ja cítil, že potrebujeme vyjadriť zdieľanú bolesť, aby sme ju zmiernili. Úplne odstrániť ju nevieme, to nie je v ľudských silách, ale v božích áno. Po tom trúchlení, ktoré bolo v prvé hodiny a dni po tragédii, je teraz dôležité vlievať nádej," podotkol spišský biskup, ktorý sa stretol so všetkými rodinami. Zároveň navštívil aj šoféra autobusu a jeho blízkych. Pripomenul, že práve on si bude túto ťarchu niesť po celý život.

Symbolom smútočného zhromaždenia sa stala biela ruža. "Boli to dievčatá vo výkvete života. V tej svojej čistote a kráse je toto gesto oveľa hlbšie ako nejaké vence. Každý jeden kresťan chce stretnúť Krista a ony ho stretli, hoc takýmto veľmi tragickým spôsobom," dodal Jonáš.

Na snímke biele ruže položené pri kondolenčnej knihe a kňazi slúžiaci omšu v Starej Ľubovni v stredu 10. apríla 2024.
Foto: TASR - Adriána Hudecová


V závere liturgie odznelo z úst spišského biskupa aj posolstvo útechy pozostalým od pápeža Františka. Po jej skončení sa smútočný sprievod okolo Cirkevného gymnázia sv. Mikuláša, ktoré všetky tri Ľubovnianky navštevovali, presunul na nový cintorín, kde budú pochované. "Po Lucke, Sofinke a Katke ostalo v našej škole prázdne miesto. Šiesty apríl bude odteraz pre našu školu pamätným dňom," povedal v príhovore počas liturgie riaditeľ gymnázia Pavol Chmeliar.



Dievčatá zahynuli v sobotu (6. 4.) pod kolesami autobusu, ktorý sa z doposiaľ nezistených príčin pohol, keď prechádzali popred vozidlo. Boli súčasťou skupiny, ktorá sa chystala na diecézne stretnutie biskupa s mladými. Tragédia sa stala len niekoľko mesiacov po nástupe biskupa Trstenského a arcibiskupa Jonáša do úradu. Ako obaja potvrdili, veľmi ich to zasiahlo, sú však pripravení stáť pri pozostalých a sprevádzať ich týmto smutným obdobím.

Príčiny a okolnosti tragédie sú v štádiu vyšetrovania. Polícia v prípade vedie trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia.

Na snímke smútočné zhromaždenie v Starej Ľubovni v stredu 10. apríla 2024.
Foto: TASR- Adriána Hudecová