Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Regióny

V Banskej Bystrici sú služby pre seniorov prioritou

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Samospráva vynaložila na oblasť sociálnych vecí, vrátane implementácie aktivít, zo svojho rozpočtu viac ako šesť miliónov eur a takmer dva milióny predstavujú mimorozpočtové zdroje.

Banská Bystrica 18. apríla (TASR) – Po roku sa opäť stretli pracovné skupiny v rámci Komunitného plánu sociálnych služieb (KPSS) mesta Banská Bystrica, aby zhodnotili aktivity za uplynulé obdobie v oblasti pomoci seniorom, osobám so zdravotným znevýhodnením či ľuďom žijúcich v náročných životných situáciách a v marginalizovaných rómskych komunitách. TASR o tom v utorok informovala hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.

KPSS je strategický dokument, ktorý hovorí o rozsahu a druhu poskytovaných sociálnych služieb v súčasnosti, dispozícii ľudských, materiálnych a finančných zdrojov, ale aj o potrebe budúcej tvorby či zlepšení. Samospráva vynaložila na oblasť sociálnych vecí, vrátane implementácie aktivít, zo svojho rozpočtu viac ako šesť miliónov eur a takmer dva milióny predstavujú mimorozpočtové zdroje. Zostáva pre ňu naďalej prioritou.

"Pracovné skupiny tvoria dôležitú súčasť komunitného plánu. Každá z nich je zameraná na určitú skupinu obyvateľov. Ich zámerom je hľadať riešenia pre napĺňanie špecifických potrieb, rozvíjať a podporovať služby, ktoré sú v záujme jednotlivých skupín," konštatovala vedúca odboru sociálnych vecí magistrátu Ivana Kružliaková.

Ako uviedla, pre seniorov je dôležité zabezpečovať služby tak, aby mohli zostať čo najdlhšie vo svojom domácom prostredí. Zároveň je kľúčové podporovať ich aktívny spôsob života, pripravovať medzigeneračné stretnutia s možnosťou odovzdávania si vzájomných skúseností. V minulom roku bol pozitívne vyzdvihnutý program Klop-klop, ktorý partnersky realizovalo mesto v spolupráci s Centrom dobrovoľníctva.

"Kus dobrej práce urobili najmä neverejní poskytovatelia, ktorí zrealizovali pre osoby so zdravotným znevýhodnením programové aktivity. Súčasne aktivizovali mladých ľudí s poruchami a nevyhovujúcim zdravotným stavom. Rodičia a zákonní zástupcovia detí sa zúčastňovali na prednáškach, vzdelávali sa. Osvojili si tak zručnosti a získali poradenstvo ohľadom poskytovania pomoci v rôznych životných situáciách. V prípade marginalizovaných rómskych komunít sa aktivity zamerali na prácu s deťmi, mládežou a komplexné sociálne poradenstvo pre rodiny," doplnila Mária Trepáčová z odboru sociálnych vecí mesta.