Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

V R. Sobote otvoria výstavu s názvom Cesta okolo sveta za 80 dní

Gemersko-malohontské múzeum (GMM), založené v roku 1882, je piate najstaršie múzeum na Slovensku. Foto: TASR - Branislav Caban

Návštevníci múzea sa prostredníctvom výstavy dozvedia viac aj o známych cestovateľoch spätých s regiónom Gemer-Malohont.

Rimavská Sobota 8. mája (TASR) - V Gemersko-malohontskom múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote vo štvrtok (9. 5.) slávnostne otvoria výstavu s názvom Cesta okolo sveta za 80 dní. Návštevníkom predstaví slávnych cestovateľov i exotické zbierky múzea. TASR o tom informovala riaditeľka GMM a kurátorka výstavy Éva Kerényi.

V zbierkach GMM, ktoré bolo založené v roku 1882, sa v súčasnosti nachádza 465 zbierkových predmetov z mimoeurópskych, takzvaných exotických oblastí. Do múzea sa dostali vďaka cestovateľom, zberateľom a múzejníkom z druhej polovice 19. storočia a z prelomu 19. a 20. storočia, ktorí sa zameriavali nielen na dokumentáciu Gemersko-malohontskej župy a Uhorska, ale aj vzdialených krajín.

Výstava Cesta okolo sveta za 80 dní sa zameriava na prezentáciu 36 exotických artefaktov zo zbierok múzea. "Vzácne a cenné pamiatky pokrývajú široké spektrum území od Severnej a Južnej Ameriky, cez Afriku, Áziu až po Oceániu. Aj keď nepoznáme mená darcov všetkých zbierkových predmetov a identita väčšiny z nich je neznáma, mnohé predmety odhaľujú cestovateľské zvyky a kozmopolitný pohľad gemersko-malohontskej aristokracie a mešťanov 19. a 20. storočia," priblížila Kerényi.

Návštevníci múzea sa prostredníctvom výstavy dozvedia viac aj o známych cestovateľoch spätých s regiónom Gemer-Malohont. Výstava predstaví cesty grófa Emanuela Andrássyho na Ďaleký východ, veľkostatkára Istvána Süteő Munkácsiho, herečku Margitu Maróthy-Gömöry či chemického inžiniera Gedeona Tihaméra a jeho cesty za vedeckým výskumom a objavmi.

"Výstava je prezentovaná netradičným, inovatívnym spôsobom. Vlnitá prenosná stena symbolizujúca morské vlny s obrovskými cestovnými kuframi uprostred miestnosti evokuje pocit cestovania v čase," dodala riaditeľka múzea s tým, že výstavu bude sprevádzať kreatívny múzejno-pedagogický program, ktorého súčasťou budú animačné programy či rôzne workshopy.