Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

TRAGÉDIA V SPIŠSKOM PODHRADÍ: Autobus zrazil ľudí, hlásia mŕtvych

Na snímke príslušníci záchranných zložiek zasahujú po nehode autobusu v Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule v okrese Levoča v sobotu 6. apríla 2024. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Podľa Ministerstva vnútra SR sa nehoda stala na cirkevnom stretnutí mladých veriacich, autobus tam zrazil desať ľudí.

Bratislava 6. apríla (TASR/Teraz.sk) - Počet mŕtvych po sobotňajšej tragickej nehode autobusu v Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule, okres Levoča, stúpol na troch. Oznámil to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) počas brífingu v Spišskom Podhradí. Podľa neho išlo o mladé dievčatá. Jedno ďalšie dievča je vo vážnom stave a bojuje o život v košickej nemocnici.

Podľa ministra vnútra evidujú aktuálne po nehode celkom troch mŕtvych a siedmich zranených, z toho je jedna osoba zranená ťažko. "Na mieste je znalec, ktorý prešetruje, čo sa vlastne stalo. Nejaké informácie máme, ale nebudeme o nich informovať. Počkáme si, kým bude dokončené vyšetrovanie," poznamenal Šutaj Eštok.

Minister zároveň poďakoval všetkým záchranným zložkám, ktoré boli pri nehode expresne rýchlo a urobili všetko pre to, aby obetí nebolo viac. Na mieste je aj intervenčný tím a pozostalým sa snažia pomôcť aj duchovní zo Spišskej Kapituly. "Veľmi ťažko sa mi hľadajú slová, pretože som sa pred chvíľou rozprával s dvoma otcami obetí, je to moja prvá tlačová konferencia pri takejto nepríjemnej udalosti. Vyhasli tu tri mladé životy, troch mladých dievčat, ktoré smerovali na kresťanské podujatie, kde prišli sláviť a skončilo sa to takto tragicky. Ako otec si neviem predstaviť ten smútok, ktorý prežíva blízka rodina obetí," skonštatoval Šutaj Eštok. O život stále bojuje jedno dievča v košickej nemocnici. Minister potvrdil, že pri nehode sa zranilo ďalších šesť ľudí.

Na mieste sú podľa prezidenta Policajného zboru Ľubomíra Soláka súdni aj policajní znalci a tiež prokurátori, ktorí prešetria, čo sa na mieste stalo. Minister nechcel konkretizovať, ako k tragédii došlo, potvrdil však, že autobus sa pohol v čase, keď sa v ňom ešte nachádzal vodič a následne prišiel do kontaktu s desiatimi ľuďmi. "Dychová skúška bola negatívna, ale čo sa presne stalo, stále zisťujeme. Vodič je v ťažkom šoku, ešte sa s ním nedalo rozprávať, nechcel by som byť ani v jeho koži," dodal Šutaj Eštok.



Prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Adrián Mifkovič doplnil, že na mieste boli ako prví hasiči z Behároviec. "Zasahovalo 12 príslušníkov HaZZ s kompletným zariadením na takýto zásah, použili sme aj hydraulické vankúše na prvotné zdvihnutie autobusu a následne hydraulické rozpínacie kliešte," doplnil s tým, že zakliesnené boli tri osoby, jednu z nich sa podarilo vyslobodiť ešte pred príchodom hasičov. Ďalšie dve zakliesnené dievčatá na mieste podľahli zraneniam.

K dopravnej nehode došlo ráno. Podľa polície sa autobus z neznámych príčin pohol a deti, ktoré stáli pred ním a vystupovali, sa dostali podeň. Účastníci nehody smerovali na diecézne stretnutie mládeže v Spišskom Podhradí.

Počet zranených po nehode v Spišskom Podhradí stúpol na osem ľudí



Počet zranených po nehode autobusu v Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule v okrese Levoča stúpol na minimálne osem ľudí. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Petra Klimešová.

"Záchranári na mieste ošetrili osem pacientov a dve ženy vo veku 17 a 18 rokov žiaľ utrpeli zranenia nezlučiteľné so životom," uviedla Klimešová. Hovorkyňa priblížila, že záchranári boli vyslaní k nehode, pri ktorej mal autobus zraziť niekoľkých ľudí.

Záchranári do nemocníc v Levoči, Prešove, Krompachoch, Spišskej Novej Vsi a Košiciach transportovali viacerých mladých ľudí vo veku od 14 do 17 rokov s otvorenými ranami či polytraumami a zlomeninou. Na mieste ošetrili aj 60-ročného muža a 24-ročnú ženu v stave emočného stresu.

"Najťažšie zranenia utrpela 17-ročná žena, ktorá bola s polytraumou po resuscitácii transportovaná do nemocnice v Spišskej Novej Vsi, 15-ročná žena, ktorú záchranári previezli do nemocnice v Košiciach s polytraumou a tiež 16-ročný muž s poranením hlavy, brucha, drieku a panvy," dodala Klimešová.

Na miesto boli vyslané aj dva záchranárske vrtuľníky. "Popradská posádka záchranárskeho vrtuľníka, ktorá bola vyslaná na miesto nešťastia ako prvá, si do starostlivosti prevzala 17-ročné dievča, ktoré utrpelo vážne poranenia viacerých častí tela," uviedla hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE Zuzana Hopjaková. Dodala, že druhá posádka priletela na pomoc z Košíc a od zasahujúcich záchranárov si prevzala 16-ročné dievča, ktoré utrpelo taktiež vážne poranenia viacerých častí tela.

Podľa Ministerstva vnútra SR sa nehoda stala na cirkevnom stretnutí mladých veriacich, autobus tam zrazil desať ľudí.

Krajská policajná hovorkyňa z Prešova Jana Ligdayová pre TASR uviedla, že autobus sa z neznámych príčin pohol a deti, ktoré stáli pred ním a vystupovali, sa dostali podeň. Polícia na sociálnej sieti spresnila, že sa nehoda stala v sobotu krátko po 8.00 h. Vyžiadala si obete, ako aj ľahko a ťažko zranené osoby.

Na základe volania na tiesňovú linku 155 vyslali k nehode pozemné ambulancie a vrtuľníky leteckej záchrannej služby.





UNLP: Zranené dievča z nehody autobusu operovali a je v stabilizovanom stave


Pätnásťročné dievča vážne zranené pri sobotňajšej nehode autobusu v Spišskom Podhradí je po operácii v košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) v stabilizovanom stave. TASR to potvrdila vedúca komunikačného odboru nemocnice Ladislava Šustová.

"Je po operačnom zákroku a v stabilizovanom stave," uviedla. Pacientka je hospitalizovaná na jednotke intenzívnej starostlivosti na klinike úrazovej chirurgie UNLP. Záchranári ju z miesta nehody previezli do nemocnice vrtuľníkom.



Premiér: Tragédia v Spišskom Podhradí je dôkazom, čo môže spôsobiť ľudská nedbalosť


Tragédia mladých ľudí v Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule v okrese Levoča je podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ďalším dôkazom, aké nešťastie môže spôsobiť ľudská nedbalosť. Vyzval, aby boli ľudia v mysli s rodinami mladých dievčat, ktoré nešťastie neprežili a držali palce raneným a lekárom, aby to zvládli. Informuje o tom na sociálnej sieti.

"Hovoril som s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD), ktorý mi poskytol potrebné informácie o nehode, ako aj o priebehu zásahu záchranných jednotiek," dodal premiér.

Politici vyjadrujú ľútosť nad tragédiou v Spišskom Podhradí


Viacerí politici vyjadrili ľútosť nad tragédiou v Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule v okrese Levoča. Vyplýva to z ich vyjadrení na sociálnej sieti.

Ľútosť nad obeťami nehody vyjadril minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Tomáš Drucker (Hlas-SD). Zraneným praje skoré uzdravenie.

Rovnako skoré uzdravenie praje aj minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). Vyjadril ľútosť a úprimnú sústrasť rodinám obetí.

Úprimnú sústrasť pozostalým obetí tragédie vyjadril aj šéf agrorezortu Richard Takáč (Smer-SD). Tiež praje zraneným skoré uzdravenie.

Smutná správa o tragickom úmrtí mladých ľudí a ohrození ďalších životov pri nehode zasiahla aj ministerku hospodárstva Denisu Sakovú (Hlas-SD). Vyjadrila úprimnú sústrasť a súcití s rodinami a priateľmi všetkých postihnutých.

Na zranených pri nehode myslí aj minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD), prajem im, aby sa čo najskôr zotavili. Správa o nešťastí ho podľa jeho slov nesmierne zasiahla.

Podpredseda parlamentu a líder PS Michal Šimečka verí, že počet obetí tohto nešťastia sa už nebude zvyšovať. Tiež vyjadril úprimnú sústrasť ich rodinám a blízkym.

Veľa síl a skoré uzdravenie praje všetkým zraneným predseda KDH Milan Majerský. Tragédie mu je veľmi ľúto a správa o nej ho zasiahla.

Úprimnú sústrasť vyjadril pozostalým obetí aj kandidát na prezidenta SR a predseda parlamentu Peter Pellegrini. Všetkým, ktorí bojujú o svoj život, zaželal všetko dobré. Verí, že to zvládnu a že sa dajú do poriadku. Vyhasnutých mladých životov je ľúto aj kandidátovi na prezidenta SR Ivanovi Korčokovi. Pozostalým vyjadril úprimnú sústrasť a zraneným zaželal skoré uzdravenie.


Biskup Trstenský po tragickej nehode na Spiši vyjadril blízkosť pozostalým


Spišský diecézny biskup František Trstenský vyzval Slovákov, aby sa zjednotili a mysleli na rodiny pozostalých a zranených po sobotňajšej tragickej nehode autobusu na Spiši. Uviedol, že sa stretol s otcami oboch obetí nehody.

"Ťažko sa mi hľadajú slová. Vyjadrujem blízkosť pozostalým. Cítim veľkú bolesť a smútok, lebo sú to mladí, ktorí sem prišli, aby sa modlili," dodal Trstenský.

Zároveň poprosil ľudí zo Starej Ľubovne a okolia, aby sa zúčastnili na modlitbovom stretnutí, ktoré bude v sobotu o 20.00 h vo Farskom kostole sv. Mikuláša v Starej Ľubovni.

Predseda Konferencie biskupov Slovenska, košický arcibiskup metropolita Bernard Bober uviedol, že v tento smutný deň sa spája v modlitbe s rodinami, ktoré v sobotu prišli o svoje deti. "Prosím Všemohúceho Boha za duše mladých ľudí, ako aj za uzdravenie ďalších zranených. Obetujem za všetkých dotknutých svätú omšu. Pozývam veriacich, aby sme spoločne prosili o posilu pre týchto našich blížnych," povedal Bober a vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým.

"Modlím sa za obete tejto nehody. Prosím o ich večnú spásu. Pamätám v tejto ťažkej chvíli v modlitbe aj na všetkých ich blízkych. Modlím sa aj za ťažko zranených a ich rodiny. Nech je dobrý Boh ku všetkým milosrdným a uteší v žiali rodiny," uviedol na sociálnej sieti bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský.

Úprimnú sústrasť pozostalým vyjadril i prešovský arcibiskup metropolita Jonáš Maxim. "Nešťastná tragédia na Spiši ma zasiahla. Zjednocujem sa v modlitbe za nesmrteľné duše zosnulých a vyslovujem najúprimnejšiu sústrasť ich príbuzným. Nech vedia, že Všemohúci Boh, ktorý je víťaz nad smrťou, ich objíma a sprevádza v ich nesmiernom žiali. Zraneným vyprosujem skoré uzdravenie. Zároveň prosím aj veriacich našej cirkvi o zjednotenie sa v modlitbe na tento úmysel," uviedol na sociálnej sieti.


Biskup Judák vyjadril sústrasť rodinám obetí tragickej dopravnej nehody



Nitriansky biskup Viliam Judák vyjadruje sústrasť rodinám obetí tragickej dopravnej nehody v Spišskom Podhradí v okrese Levoča. "Za Nitrianske biskupstvo vyjadrujem úprimnú sústrasť a svoju hlbokú účasť a blízkosť v modlitbe všetkým, ktorí sú touto tragédiou zasiahnutí, najmä rodičom zosnulých obetí nešťastia. Zraneným účastníkom želám skoré uzdravenie," povedal Judák.




Mesto Spišské Podhradie vyjadrilo pozostalým po nehode úprimnú sústrasť


V Spišskom Podhradí sa miestni modlia za zranených a obete sobotňajšej dopravnej nehody. Pozostalým vyjadrujú úprimnú sústrasť. Pre TASR to uviedol primátor Spišského Podhradia Milan Kapusta, ktorý bol na mieste nehody.

"Je to veľmi ťažké, pretože mám deti v takom veku. Keď som počul v meste sirény, myslel som si, že prišlo zle niekomu v katedrále. Ani mi nenapadlo, že sa mohla stať takáto tragédia. Podľa prvotných informácií, ktoré máme, ľudia vystúpili z autobusu, dali sa do skupín a išli popred autobus smerom k Spišskej Kapitule. Autobus sa pohol a vtiahol desať ľudí pod seba. S hydraulickým zariadením potom hasiči dvíhali autobus, aby odtiaľ ľudí dostali," uviedol Kapusta. Doplnil, že pomáhali aj dobrovoľníci.

Na snímke príslušníci záchranných zložiek zasahujú po nehode autobusu v Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule v okrese Levoča v sobotu 6. apríla 2024.
Foto: TASR - Adriána Hudecová



Prezidentka vyjadrila úprimnú sústrasť pozostalým obetí nehody


Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyjadrila úprimnú sústrasť pozostalým obetí v súvislosti s nehodou autobusu v Spišskom Podhradí. Myslí na všetkých, ktorých sa to týka. Uviedla to v sobotu po tom, čo odvolila v druhom kole prezidentských volieb.

"Je mi to nesmierne ľúto. S myšlienkami som s ich rodinami a blízkymi a vyjadrujem im moju úprimnú sústrasť. Myslím aj na zranených, ktorí sú v starostlivosti lekárov a prajem im, aby sa čím skôr zotavili. Veľmi si želám, aby sa počet obetí tejto tragickej nehody už nezvyšoval," poznamenala na sociálnej sieti.

Na snímke príslušníci záchranných zložiek zasahujú po nehode autobusu v Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule v okrese Levoča v sobotu 6. apríla 2024.
Foto: TASR - Adriána Hudecová





Prešovský kraj vyjadril sústrasť po dopravnej nehode na Spiši


Prešovský samosprávny kraj (PSK) vyjadril sústrasť po dopravnej nehode v Spišskom Podhradí. Vyhasol pri nej život dvoch mladých ľudí a viacerí sa zranili.

"Táto udalosť nami hlboko otriasla a je nám to nesmierne ľúto. Pozostalým obetí vyjadrujeme úprimnú sústrasť. Zraneným prajeme veľa síl a skoré uzdravenie," uviedol PSK na sociálnej sieti.

Na snímke policajná páska neďaleko miesta, kde príslušníci záchranných zložiek zasahujú po nehode autobusu v Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule v okrese Levoča v sobotu 6. apríla 2024.
Foto: TASR - Adriána Hudecová





Výberová chronológia tragických dopravných nehôd autobusov na Slovensku



3. augusta 2003 - Dopravná nehoda autobusu pri Úhornej v okrese Gelnica si vyžiadala 13 mŕtvych a približne 25 zranených.

7. novembra 2005 - Počas dopravnej nehody pri obci Ožďany v okrese Rimavská Sobota, kde došlo k zrážke kamióna s linkovým autobusom, zahynuli štyria ľudia a 11 osôb sa zranilo.

2. septembra 2007 - Na ceste z Poľany do Hriňovej v časti Snohy sa do rokliny zrútil autobus. Pri nehode zahynuli štyri osoby, v nemocnici skonala piata obeť. Zranilo sa 34 ľudí.

21. februára 2009 - Pri zrážke autobusu a motorového vlaku, ku ktorej došlo na železničnom priecestí medzi Polomkou a Heľpou v okrese Brezno, zahynulo 12 ľudí. Šesť ľudí utrpelo ťažké zranenia, 19 ľahké.

6. júna 2014 - Pri havárii autobusu na diaľnici D1 v smere na Hlohovec zomreli štyri dievčatá zo športového gymnázia v Trnave. V autobuse bolo 29 študentov a dve učiteľky. Vodič zišiel mimo cesty a autobus sa prevrátil.

5. septembra 2014 - Na následky nehody autobusu zomreli dve osoby a 32 ďalších utrpelo zranenia. Medzi zranenými boli aj tri deti. Autobus sa prevrátil na ceste zo Svätého Jura do Bratislavy.

14. októbra 2017 - Čelná zrážka kamióna s mikrobusom medzi Hornými Vestenicami a Hornými Sučanmi si priamo na mieste nehody vyžiadala život vodiča mikrobusu a šiestich opatrovateliek. O deň neskôr zomrela v nemocnici aj siedma opatrovateľka.

23. apríla 2018 - Dopravná nehoda autobusu s nákladným vozidlom na ceste R1 v smere z Banskej Bystrice do Zvolena pri obci Badín si vyžiadala dva ľudské životy.

13. novembra 2019 - Pri nehode autobusu a nákladného auta neďaleko Malanty pri Nitre zahynulo 12 ľudí, z toho štyri maloleté deti. Ďalších 15 ľudí sa zranilo.

6. januára 2020 - Život jednej osoby a zranenie ďalšej si vyžiadala nehoda osobného motorového vozidla s autobusom na ceste vedúcej z Krupiny do Hontianskych Nemiec.

11. marca 2020 - Dvoch mŕtvych si vyžiadala nehoda dodávky a autobusu, ktorá sa stala na ceste v Ružomberku-Černovej. Ľahko zranených bolo 25 cestujúcich, jedna osoba utrpela ťažké zranenia.

23. decembra 2021 - Dopravná nehoda osobného auta a autobusu, ku ktorej došlo pri obci Dargov v okrese Trebišov, si vyžiadala dve obete.

15. mája 2023 - Dopravná nehoda, ktorá sa stala na diaľnici D2 v smere do Kútov, si vyžiadala jednu obeť, 59 osôb utrpelo zranenia rôzneho rozsahu.