Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

V Starom Meste opäť štartuje Akadémia staromestského seniora

Letná škola pre seniorov, ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pre seniorov je pripravená séria bezplatných prednášok až do júna budúceho roku.

Bratislava 9. októbra (TASR) – V bratislavskom Starom Meste prináša október, mesiac úcty k starším, druhý ročník Akadémie staromestského seniora. Až do júna budúceho roka pripravila samospráva pre seniorov sériu bezplatných prednášok. Tie sa budú konať vždy od 13.00 do 15.00 h v klubovni Zichyho paláca na Ventúrskej ulici. Akadémia štartuje už tento štvrtok 11. októbra.

"Vlani sme spustili pilotný projekt a záujem našich seniorov bol nad naše očakávania. Potvrdilo sa, že staromestskí seniori sa chcú vzdelávať, stretávať sa a aj takouto formou si vymieňať svoje skúsenosti," hovorí starostka Starého Mesta Tatiana Rosová. Kým vlani bol ale záber prednášok rôznorodý, od zdravia až po právne otázky, tento rok sa samospráva zamerala na zdravotné problémy osôb vyššieho veku. Ako informoval staromestský hovorca Tomáš Halán, témou prvej prednášky je prevencia úrazov v staršom veku. Lektormi budú odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR a Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

V novembri (8.11.) čaká na seniorov prednáška o výžive, imunite v zimnom období, v polovici decembra (13.12.) zase prednáška pod názvom Škola chrbta – zdravý chrbát, bezbolestný chrbát. O výžive a prevencii osteoporózy sa bude prednášať 10. januára, o urologických ochoreniach seniorov 14. februára a prednáška s názvom Škola hypertenzie sa zase uskutoční 7. marca. Dôchodcom o fajčení a alkohole v seniorskom veku porozprávajú 11. apríla a 9. mája bude prednáška o životospráve seniora v letnom období. Certifikáty o absolvovaní akadémie dostanú seniori 13. júna.

Informácie o jednotlivých prednáškach získajú záujemcovia na oddelení sociálnych vecí miestneho úradu alebo na telefónnom čísle 02/59 24 63 91. Seniori sa na prednáškach môžu zúčastniť bezplatne.