Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

AIS: Neúspešné referendum je krok smerom k prijatiu novej legislatívy

Amnesty International. Foto:

Amnesty International Slovensko (AIS) privítala výsledok referenda o ochrane rodiny.

Bratislava 8. februára (TASR) - Amnesty International Slovensko (AIS) privítala výsledok referenda o ochrane rodiny. Otvorený priestor diskusie je podľa organizácie potrebné využiť na vytvorenie progresívnych návrhov na zmenu v oblasti práv LGBTI ľudí na Slovensku.

Výsledok referenda vníma AIS ako prejav postoja občanov k ochrane ľudských práv na Slovensku. "Tento postoj ukázal, že ľuďom u nás záleží na tom, aby každý mal tie isté práva, ako sú právo na rodinu a právo na osvojenie si detí. Vnímame to ako pozitívny krok na pokračovanie začatej diskusie o tom, akým spôsobom realizovať a napĺňať práva LGBTI ľudí,“ povedala Jana Malovičová, riaditeľka Amnesty International Slovensko.

AIS poukazuje, že vláda vlani prijala reštriktívnu zmenu ústavného zákona, ktorá definuje manželstvo ako jedinečný zväzok jedného muža a jednej ženy. "Slovensko by nemalo ďalej prijímať podobné zákony. Je teraz potrebné prijať legislatívu, ktorá nebude v rozpore s medzinárodným právom a právom Európskej únie v oblasti ľudských práv," doplnila Malovičová.

AIS pripomína, že väčšina európskych krajín presadzuje ľudskoprávne normy, ktoré sú vyjadrením rovnosti všetkých. Manželstvá rovnakého pohlavia legalizovalo 12 krajín Európy a viac ako 20 povolilo registrované partnerstvá. "Výsledok referenda potvrdil smer, ktorým sa chce spoločnosť u nás vydať. Slovensko vyjadrilo názor, že nechce ďalej podporovať diskrimináciu LGBTI ľudí, ale chce vytvárať spoločnosť, ktorá rešpektuje a zabezpečuje rovnaké práva pre všetkých," zhrnula Malovičová.