Na Štedrý deň sa vo väčšine ústavov pripravuje najmä tradičná strava, večeru tvoria kapustnica alebo šošovicová polievka, vyprážané rybie filé, zemiakový šalát, vianočné oplátky s medom.
Autor TASR
Bratislava 24. decembra (TASR) - Aj v slovenských väzniciach sú vianočné sviatky prispôsobené tradičným zvyklostiam, keď vo väzení je v súčasnosti približne 10.000 právoplatne odsúdených a obvinených.
"Stravovanie počas Vianoc a Nového roka je vo väzniciach prispôsobené zvykom v jednotlivých regiónoch Slovenska, pripravuje sa napríklad fazuľová, šošovicová alebo hríbová polievka, odsúdení dostávajú aj balíčky s ovocím, pričom sa vychádza z limitovaných možností stravnej dávky. Pri stravovaní väznených osôb cudzincov sa v rámci možností ústavu prihliada na ich kultúrne a náboženské tradície, napríklad bezmäsitá alebo bezbravčová strava," uviedol pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.
Na Štedrý deň sa vo väčšine ústavov pripravuje najmä tradičná strava, večeru tvoria kapustnica alebo šošovicová polievka, vyprážané rybie filé, zemiakový šalát, vianočné oplátky s medom, ovocie, sladkosti.
"Stravovanie počas Vianoc a Nového roka je vo väzniciach prispôsobené zvykom v jednotlivých regiónoch Slovenska, pripravuje sa napríklad fazuľová, šošovicová alebo hríbová polievka, odsúdení dostávajú aj balíčky s ovocím, pričom sa vychádza z limitovaných možností stravnej dávky. Pri stravovaní väznených osôb cudzincov sa v rámci možností ústavu prihliada na ich kultúrne a náboženské tradície, napríklad bezmäsitá alebo bezbravčová strava," uviedol pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.
Na Štedrý deň sa vo väčšine ústavov pripravuje najmä tradičná strava, večeru tvoria kapustnica alebo šošovicová polievka, vyprážané rybie filé, zemiakový šalát, vianočné oplátky s medom, ovocie, sladkosti.