Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Aktivistka proti referendu Hana Fábry považuje jeho výsledok za úspech

Z referendového štúdia za účasti predstaviteľov LGBTI organizácií. Na snímke vľavo výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko. Bratislava, 7. februára 2015. Foto: TASR/Michal Svítok

Bola som presvedčená, že polovica Slovenska nepovie v referende, že jedna časť Slovenska je zlá, reagovala aktivistka iniciatívy Povedzme nie nezmyselnému referendu.

Bratislava 8. februára (TASR) – Z pohľadu človeka, ktorý rovnosť a ľudské práva v spoločnosti hodnotí ako to najdôležitejšie, sa referendum skončilo mimoriadne úspešne. Aktivistka Hana Fábry to uviedla na margo výsledkov sobotňajšieho (7.2.) referenda o rodine.



Pri spočítavaní účasti hlasujúcich Fábry nebola v napätí. "Bola som presvedčená, že polovica Slovenska nepovie v referende, že jedna časť Slovenska je zlá," povedala aktivistka. Výsledná účasť, ktorá podľa neoficiálnych výsledkov iba tesne prekročila 20 percent, podľa nej nie je náhodná, ale naopak potvrdzuje, že väčšina Slovenska "začala vnímať ľudsky". Fábry očakáva po referende jasný postoj vlády a parlamentu. "Je potrebné, aby nahlas povedali, že je tu jedna komunita, ktorá nemá rovnaké práva ako ostatní a že je to potrebné riešiť," povedal Fábry.

Aktivista Richard Fekete si myslí, že po referende nie je ani víťaz, ani porazený. "Je potrebné hlavne deeskalovať napätie, ktoré referendum sprevádzalo," zdôraznil. "Podstatné však je, že tá hystéria nespôsobila niečo, čo by sme nevedeli riešiť," dodal.

Reakcie politikov na referendový deň nájdete v tejto správe.


Na archívnej snímke vľavo publicistka Zuzana Szatmáry a kníhkupec Michal Meško počas krstenia e-knihy.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Zuzana Szatmáry, riaditeľka Nadácie Charta 77, si myslí, že referendum bolo dobré na to, aby sa hovorilo o rodine. "A začalo diskutovať o skutočných potrebách a problémoch slovenských rodín," uviedla Szatmáry.