V sobotu môže teplota vzduchu v južnej polovici Slovenska dosiahnuť 35 až 37 stupňov Celzia. V nedeľu to môže byť 35 až 38 stupňov Celzia.
Autor TASR
Bratislava 17. júla (TASR) - Horúčavy budú sužovať Slovensko počas celého víkendu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) rozšíril výstrahu pred vysokými teplotami i na nedeľu (19.7.).
Meteorológovia navyše očakávajú v závere víkendu zvýšenie denných maxím. V sobotu môže teplota vzduchu v južnej polovici Slovenska dosiahnuť 35 až 37 stupňov Celzia. V nedeľu to môže byť 35 až 38 stupňov Celzia.
Výstraha stredného druhého stupňa platí pre šesť z ôsmich slovenských krajov. V severnej polovici krajiny bude o niečo chladnejšie. Tu na oba dni platí výstraha najnižšieho prvého stupňa.
V Žilinskom, Prešovskom kraji a v severných okresoch Banskobystrického (Banská Bystrica, Brezno a Banská Štiavnica), Trenčianskeho (Považská Bystrica, Púchov a Ilava) a Košického kraja (Gelnica a Spišská Nové Ves) sa môže v sobotu ortuť teplomera vyšplhať na 33 až 34 stupňov Celzia. V nedeľu na 31 až 34 stupňov Celzia.
Horúco však nebude iba cez deň. SHMÚ vydal výstrahu prvého stupňa na sobotňajšiu a nedeľnú noc, keď by podľa meteorológov teplota nemala klesnúť pod 20 až 22 stupňov Celzia. Výstraha platí pre celý Bratislavský a Trnavský kraj, tiež pre južné okresy Nitrianskeho a Banskobystrického kraja.
SHMÚ upozorňuje na vysokú pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu. Horúčavy predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov.
Extrémne horúčavy z posledných dní zaťažujú najmä kardiakov. Lekári upozorňujú, že ľudia s ochorením srdca by nemali byť v takomto počasí vystavení slnečnému žiareniu.
Pacienti nesmú zabudnúť užiť pravidelnú dávku predpísaných liekov, musia dbať na pravidelný prísun nechladenej čistej vody alebo nesýtenej minerálky. Pacienti s ochorením srdca by sa mali v takomto počasí vyhnúť aj činnosti, ktorá by ich fyzicky zaťažila.
Horúčavám treba prispôsobiť jedálny lístok. Odborníci radia ľahko stráviteľné jedlá, naopak, obmedziť treba tučnú a energetickú stravu.
Hoci ľuďom pri tropických horúčavách chutí menej, energiu treba podľa jej slov dopĺňať, pretože telo prichádza potením o minerály. Uprednostniť treba sezónne ovocie a zeleninu, majú vyššiu výživovú hodnotu než tie z dovozu.
Odporúčanými jedlami sú zeleninové šaláty pokvapkané rastlinným olejom, ryby, chudé mäso a orechy. Vhodné sú aj cestoviny alebo celozrnné pečivo s rastlinnými tukovými nátierkami na báze kvalitných rastlinných olejov.
Ľudia by sa mali vyhnúť rôznym lahôdkam, majonézovým šalátom či zmrzline. Môžu byť nesprávne skladované, čo spôsobuje hnačkové a iné infekčné ochorenia.
Vysoké teploty ovplyvňujú obehový a nervový systém, spôsobujú problémy s dýchaním. Telo ťažšie odvádza teplo a prehrieva sa a človek nechce tak často jesť.
Počas horúcich dní by však ľudia nemali podceňovať najmä pitný režim, vodu je potrebné piť aj vtedy, keď človek nepociťuje smäd. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. Nevhodné sú tie s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu.
Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú malinovky, pivo, alkohol či káva. Ideálna je obyčajná voda, najlepšie vlažná. Piť treba pravidelne v menších dávkach.
Meteorológovia navyše očakávajú v závere víkendu zvýšenie denných maxím. V sobotu môže teplota vzduchu v južnej polovici Slovenska dosiahnuť 35 až 37 stupňov Celzia. V nedeľu to môže byť 35 až 38 stupňov Celzia.
Výstraha stredného druhého stupňa platí pre šesť z ôsmich slovenských krajov. V severnej polovici krajiny bude o niečo chladnejšie. Tu na oba dni platí výstraha najnižšieho prvého stupňa.
V Žilinskom, Prešovskom kraji a v severných okresoch Banskobystrického (Banská Bystrica, Brezno a Banská Štiavnica), Trenčianskeho (Považská Bystrica, Púchov a Ilava) a Košického kraja (Gelnica a Spišská Nové Ves) sa môže v sobotu ortuť teplomera vyšplhať na 33 až 34 stupňov Celzia. V nedeľu na 31 až 34 stupňov Celzia.
Horúco však nebude iba cez deň. SHMÚ vydal výstrahu prvého stupňa na sobotňajšiu a nedeľnú noc, keď by podľa meteorológov teplota nemala klesnúť pod 20 až 22 stupňov Celzia. Výstraha platí pre celý Bratislavský a Trnavský kraj, tiež pre južné okresy Nitrianskeho a Banskobystrického kraja.
SHMÚ upozorňuje na vysokú pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu. Horúčavy predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov.
Kardiaci by počas horúčav nemali vychádzať von
Extrémne horúčavy z posledných dní zaťažujú najmä kardiakov. Lekári upozorňujú, že ľudia s ochorením srdca by nemali byť v takomto počasí vystavení slnečnému žiareniu.
Pacienti nesmú zabudnúť užiť pravidelnú dávku predpísaných liekov, musia dbať na pravidelný prísun nechladenej čistej vody alebo nesýtenej minerálky. Pacienti s ochorením srdca by sa mali v takomto počasí vyhnúť aj činnosti, ktorá by ich fyzicky zaťažila.
Jedzte ľahké jedlá
Horúčavám treba prispôsobiť jedálny lístok. Odborníci radia ľahko stráviteľné jedlá, naopak, obmedziť treba tučnú a energetickú stravu.
Hoci ľuďom pri tropických horúčavách chutí menej, energiu treba podľa jej slov dopĺňať, pretože telo prichádza potením o minerály. Uprednostniť treba sezónne ovocie a zeleninu, majú vyššiu výživovú hodnotu než tie z dovozu.
Odporúčanými jedlami sú zeleninové šaláty pokvapkané rastlinným olejom, ryby, chudé mäso a orechy. Vhodné sú aj cestoviny alebo celozrnné pečivo s rastlinnými tukovými nátierkami na báze kvalitných rastlinných olejov.
Ľudia by sa mali vyhnúť rôznym lahôdkam, majonézovým šalátom či zmrzline. Môžu byť nesprávne skladované, čo spôsobuje hnačkové a iné infekčné ochorenia.
Vysoké teploty ovplyvňujú obehový a nervový systém, spôsobujú problémy s dýchaním. Telo ťažšie odvádza teplo a prehrieva sa a človek nechce tak často jesť.
Veľa vody, málo piva
Počas horúcich dní by však ľudia nemali podceňovať najmä pitný režim, vodu je potrebné piť aj vtedy, keď človek nepociťuje smäd. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. Nevhodné sú tie s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu.
Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú malinovky, pivo, alkohol či káva. Ideálna je obyčajná voda, najlepšie vlažná. Piť treba pravidelne v menších dávkach.