Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Prokurátor odložil podnety súvisiace s doplnením štatútu SIS

Na archívnej snímke námestník riaditeľa SIS Pavol Gašpar. Foto: TASR - Dano Veselský

V úvode marca sa Pavol Gašpar stal námestníkom riaditeľa SIS a vo funkcii získal kompetencie riaditeľa tajnej služby.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 30. apríla (TASR) - Prokurátor netrestného odboru Generálnej prokuratúry (GP) SR odložil podnety na preskúmanie zákonnosti uznesenia vlády SR o schválení doplnenia štatútu Slovenskej informačnej služby (SIS) a súvisiacich personálnych rozhodnutí SIS. TASR o tom informovala hovorkyňa GP SR Zuzana Drobová.

"Dôvodmi odloženia podnetov bolo, že uznesenie vlády SR v danom prípade nie je spôsobilým predmetom výkonu dozoru prokurátora v oblasti verejnej správy a neboli zistené zákonné podmienky na prijatie prokurátorského opatrenia v spojitosti s personálnym rozhodovaním SIS," vysvetlila hovorkyňa.

V úvode marca sa Pavol Gašpar stal námestníkom riaditeľa SIS a vo funkcii získal kompetencie riaditeľa tajnej služby. Za riaditeľa SIS ho navrhla vláda ešte vo februári. Prezidentka Zuzana Čaputová informovala, že zvažuje prenechanie menovania nového riaditeľa na svojho nástupcu. Vláda následne schválila zmenu štatútu SIS. Opozícia žiadala SIS o odtajnenie zmeny štatútu. Chcela tiež, aby aj Generálna prokuratúra SR preverila zákonnosť zmien.