Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Maňka: Kotleba teatrálne zamestnal 60 ľudí, vyrába státisícovú sekeru

Na kombosnímke Vladimír Maňka (vľavo) a Marián Kotleba Foto: TASR/Jozef Ďurník/Michal Svítok

Z vrátnice BBSK musel odísť bývalý onkologický pacient, ktorý tam pracoval 11 rokov. Údajne to bol posledný z pätice pôvodných vrátnikov, medzi novoprijatými figuruje aj Kotlebov brat.

Bratislava 19. júla (Teraz.sk) - Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba z mediálnych dôvodov zamestnal približne šesťdesiatku manuálnych pracovníkov na opravy ciest, dostatok zdrojov na financovanie ich práce však nevybavil. Regionálnej správe ciest (RSC) tak vyrobil veľký problém. Pre Teraz.sk to uviedol Kotlebov predchodca na poste šéfa kraja Vladimír Maňka (Smer-SD).

"Na banskobystrickej správe ciest vytvoril pán Kotleba okolo šesťdesiat pracovných miest, kde pracujú aj Rómovia, aj ľudia, ktorí si nevedeli nájsť zamestnanie, na päť mesiacov. To znamená 25 ľudí na rok. Ale zoberie na to 400.000 eur odtiaľ, kde chýbajú. Týchto 400.000 eur bolo na platy tridsiatich troch odborníkov, ktorí chodili na strojoch, ktoré sú dnes odstavené a nepracujú," tvrdí Maňka. "Som presvedčený, že tam do konca roka vznikne veľká strata a správa ciest môže mať problémy jednak zabezpečiť kvalitnú údržbu ciest, jednak niečo zrekonštruovať a okrem toho sa touto stratou pripraví o ďalšiu zamestnanosť," dodáva.

Propagačná aktivita

Celú aktivitu považuje Maňka skôr za divadielko pre médiá, než za snahu zvýšiť zamestnanosť v kraji. "Sú to kroky, ktoré nie sú uvážené. Ja to beriem ako propagáciu. Zamestnám 50 - 60 ľudí, pília stromčeky, je to fajn. Ale aké to má dopady, je druhá vec. Buď príde o robotu 33 odborníkov, alebo sa tam vytvorí strata, bude chýbať finančný tok, cash – flow, a vznikne obrovský problém. Správa ciest sa môže dostať do platobnej neschopnosti. Jedno alebo druhé," upozorňuje Maňka. Prepustenie vyše tridsiatky odborných pracovníkov by podľa neho vytvorilo pre Regionálnu správu ciest problém. "Nemôže si ich dovoliť prepustiť, lebo príde zimná údržba a čo potom, kto to bude robiť? Najskôr ich neprepustí, čo je na jednej strane dobre, na druhej strane, vzniká strata. Tá strata bude podľa mňa tento rok niekoľko stotisíc eur len z tohto jedného titulu," poznamenal na margo Kotlebových možností Maňka.

Vytvorili niečo, čo ešte nikto

Tlačová agentúra TASR 11. apríla informovala, že predseda banskobystrického kraja Marian Kotleba ponúkol niekoľkým samosprávam z okresov Brezno a Revúca spoluprácu na zlepšenie situácie v oblasti nezamestnanosti. Na rokovaniach im mal vysvetliť, že nezamestnaným plánuje zaplatiť z peňazí, ktoré Regionálna správa ciest (RSC) ušetrí racionalizačnými opatreniami. Samotný Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) 8. apríla v platenej správe informoval, že predseda BBSK chce dať prácu na opravách ciest II. a III. triedy v BBSK aj dlhodobo nezamestnaným. Podľa Kotlebu mal kraj vyčleniť finančné prostriedky na platy. V platenej správe sa tiež uvádza, že predseda BBSK Marian Kotleba už pred voľbami avizoval, že namiesto predražených strojov budú cesty opravovať ľudia. "Vytvorili sme niečo, čo pred nami nevytvoril nikto," uviedol 8. apríla podpredseda Predstavenstva Banskobystrickej Regionálnej správy ciest Miroslav Belička s tým, že obciam, ktoré o spoluprácu prejavia záujem, dajú možnosť zamestnať po 10 ľudí. Tvrdil vtedy, že práce je na 7-8 mesiacov v roku.

Diskusie o regionálnej politike

Do polemík o politike BBSK sa Maňka podľa vlastných slov doteraz príliš nepúšťal, aby sa to nevysvetľovalo ako urazená reakcia na prehrané župné voľby. Už dnes sa však podľa neho ukazuje, že Kotlebove predvolebné sľuby sa zrejme nepodarí splniť a ešte vzniknú nové problémy, aj v oblasti zamestnanosti.

"My sme investovali viac ako sto miliónov eur do rýchlo návratných investícií a vytvorili sme stovky pracovných miest. Keď niekto nechce financovať výborné projekty z európskych fondov, pripravuje našu krajinu o obrovské peniaze," tvrdí.

Maňka upozornil, že pred koncom svojho pôsobenia vo funkcii predsedu BBSK podpísal viacero europrojektov. „Som rád, že som ich podpísal, lebo väčšina z nich ide. Aj keď nové vedenie stoplo napríklad pilotný projekt pre sociálne služby, kde sa podarilo získať viac ako päť miliónov eur. V posledných dňoch svojho pôsobenia som podpísal projekty pre 22 škôl, kde išlo o päť a pol milióna eur, ktoré tieto školy potrebovali na to, aby si vybavili svoje laboratóriá a kabinety, aby tam mali moderné prístroje, a niekto sa snažil im to nejakým spôsobom zablokovať,“ povedal Maňka. Dodal, že župní poslanci prelomili Kotlebovo veto, aby tento projekt zachránili. Vo všeobecnosti by však bolo podľa neho lepšie, keby predseda BBSK a poslanci zastupiteľstva spolupracovali. „Ak idú proti sebe a proti záujmom ľudí, to tiež nie je dobrá vec,“ podčiarkol Maňka.

„Viete dobre, že posledné štyri roky sme boli najtransparentnejší kraj na Slovensku. A teraz, čo sa deje? Ja som si nedovolil zamestnať nikoho, ani svojho bratranca v siedmom stupni, a to mám tiež v rodine nezamestnaných. A keď niekto zamestná svojich straníckych a rodinných príslušníkov a vyhodí odtiaľ špičkových odborníkov, tak to nemôže dobre skončiť,“ uzavrel expredseda BBSK Maňka.

Internetový portál Čas.sk 4. júla informoval o zamestnávaní členov Kotlebovej rodiny. „Marian Kotleba pokračuje v rozdávaní pracovných miest rodine či kamarátom z Ľudovej strany Naše Slovensko na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja. Od júla tam zamestnal aj brata Mareka, a to ako vrátnika a zároveň informátora na vrátnici. Ďalší brat Martin sa stal nedávno finančným riaditeľom v Banskobystrickej regionálnej správe ciest. Marek Kotleba robil najprv novozvolenému županovi ochranku. Teraz sa na úrade zamestnal oficiálne ako vrátnik-informátor,“ uviedol začiatkom júla portál.

Dnes priniesol ten istý portál novú informáciu. S odvolaním sa na týždenník Život informoval, že z vrátnice na úrade BBSK, kde pracuje brat Mariana Kotlebu, musel odísť starý vrátnik, bývalý onkologický pacient, ktorý tam pracoval jedenásť rokov. "Novému županovi Marianovi Kotlebovi zrejme do plánov nezapadal, tím vrátnikov doplnil práve Kotlebov brat. Robert Kubík zviedol pred rokmi najťažší zápas svojho života, keď mu diagnostikovali rakovinu. Po uzdravení sa vrátil do práce. Po polroku od nástupu súčasného vedenia Úradu BBSK bol však nútený dať výpoveď," uvádza Čas.sk. „Odišiel som k 1. júlu dohodou, bolo mi naznačené, že keď nebudem súhlasiť, dá sa to urobiť aj inak,“ povedal podľa portálu Robert Kubík. „Manželka je celý čas s chorým synom, neviem si predstaviť, z čoho budeme žiť,“ dodal. Podľa Času.sk to bol posledný z pätice pôvodných vrátnikov, ktorý ešte pôsobil na svojom mieste, ostatných už medzičasom vymenili noví ľudia.

Teraz.sk 18. júla oslovil so žiadosťou o reakciu vedúceho oddelenia BBSK pre styk s verejnosťou Miroslava Beličku, odpoveď sme zatiaľ nedostali.