Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Lídri Smeru-SD, SNS, Mostu a #Siete dohodli návrh programových priorít

Robert Fico, Andrej Danko, Béla Bugár, Radoslav Procházka Foto: TASR

Štvorstranné rokovania o zložení novej vlády trvali viac ako osem hodín. Správu priebežne AKTUALIZUJEME.

Predseda strany Smer-SD Robert Fico informuje novinárov po rokovaní s predsedom SNS Andrejom Dankom, predsedom strany Most-Híd Bélom Bugárom a predsedom strany #Sieť Radoslavom Procházkom na Úrade vlády SR v Bratislave 14. marca 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

Bratislava 14. marca (TASR) - Lídri Smeru-SD, SNS, Mosta - Híd a #Siete dnes dospeli k návrhu programových priorít budúcej vlády. Na brífingu po rokovaní to uviedol premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico.

"V tomto okamihu môžem potvrdiť, že sme postupovali prísne v súlade s dohodami, ktoré sme urobili na bilaterálnych stretnutiach," konštatoval na margo dnešných rozhovorov. "Výsledkom je kompletný návrh programových priorít. Zajtra v dopoludňajších hodinách musí prejsť straníckymi orgánmi zainteresovaných politických subjektov," dodal Robert Fico.



Zajtra o štrnástej hodine budú podľa neho strany pokračovať v rokovaniach o definitívnom znení programových priorít, ktoré by sa potom mohli stať základom dohody o úprave pomerov v Národnej rade a vláde SR. Personálne otázky podľa Roberta Fica zatiaľ predmetom rokovaní neboli a prídu na rad až po vyriešení otázok programových."Prioritne, keďže ide o štyri subjekty s rôznymi pohľadmi a rozdielnymi hodnotami, sme riešili programové prieniky. Nenašli sme také témy alebo otázky, ktoré by nás definitívne rozdeľovali," konštatoval dnes Robert Fico.


Viac ako osem hodín rokovali lídri strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť o programových prioritách, ktoré majú byť základom programového vyhlásenia možnej budúcej vlády týchto subjektov. Konkrétny dokument sa však dnes podpisovať nebude, podľa šéfa komunikácie Úradu vlády SR Erika Tomáša by sa tak malo stať v utorok (15.3.) po tom, ako dnes schválené body prerokujú aj jednotlivé stranícke centrály.





Na Úrade vlády SR rokovali trojčlenné delegácie. Smer-SD reprezentoval Robert Fico, Robert Kaliňák a Marek Maďarič, SNS Andrej Danko, Jaroslav Paška a Anton Hrnko, Most-Híd Béla Bugár, Lucia Žitňanská a László Solymos a #Sieť Radoslav Procházka, Andrej Hrnčiar a Tomáš Stoklasa. Na rokovanie bol prizvaný aj minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).


Procházkova strana rokovala oslabená vyhlásením troch jej zástupcov, Miroslava Beblavého, Kataríny Macháčkovej a Simony Petrík, že v prípade vstupu #Siete do koalície vystúpia zo strany aj poslaneckého klubu. Aj v prípade odchodu tejto trojice by prípadná koaličná vláda Smeru-SD, SNS, Mosta - Híd a #Siete mala podporu 83 poslancov, čo je pohodlná väčšina.

Podľa Bélu Bugára odchody z poslaneckého klubu Most-Híd zatiaľ nehrozia. Povedal to dnes pred rokovaním s tým, že nikto odchod nenaznačil.





"My máme rozhodnutie celého predsedníctva, všetkých poslancov, ísť rokovať a pretlačiť naše programové priority,"

povedal Bugár. Na otázku, ako vníma vyjadrenie šéfa SaS Richarda Sulíka, že rodiaca sa koalícia je mačkopes, Bugár odvetil, že zodpovedný politik by mal najprv rozmýšľať, či urobil všetko pre to, aby tu mohla vzniknúť iná vláda, napr. s 90 hlasmi. "Aj Sulík, aj #Sieť, aj my a Smer-SD, to by bola absolútne iná vláda. Pán Sulík nevie a necíti tú zodpovednosť," dodal Bugár.


Predsedovia SNS Andrej Danko, #Siete Radoslav Procházka aj Bugár už s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom separátne rokovali. Dnes majú hľadať programové prieniky za okrúhlym stolom všetci pohromade.

Podľa Richarda Sulíka je šanca na vznik slušnej pravicovej vlády veľmi nízka. Konštatoval to dnes predseda SaS Richard Sulík, ktorý potvrdil, že sa vzdáva mandátu poslanca NRSR a zostáva europoslancom.

Na snímke predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík.
Foto: TASR - Martin Baumann


"Spravil som všetko pre to, aby vznikla pravicová slušná vláda. Po včerajšku vieme, že takáto vláda nevznikne. Došlo k dohode strán Smer-SD a SNS na jednej strane a Most-Híd a #Sieť na druhej strane,"

povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Sulík.

"Béla Bugár a Radoslav Procházka spáchali podvod na voličov," zhodnotil na dnešnej tlačovej konferencii Igor Matovič (Oľano-NOVA). Voliči #Siete a Mostu-Híd boli podľa neho podvedení, pretože obe strany tvrdili, že so Smerom do vlády nepôjdu. "V takomto prípade by sme mali žiadať opakované voľby," dodal.