Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Na Slovensku funguje nová sieť Europe Direct

Foto: Europe Direct

V novej generácii siete Europe Direct, ktorá bude trvať od roku 2013 až do roku 2017, pôsobí 12 informačných centier.

Bratislava 8.2. (OTS) - Na Slovensku začala fungovať nová sieť informačných centier Europe Direct, ktorá bude jedným z hlavných nástrojov Európskej únie na poskytovanie informácií občanom na miestnej úrovni.

Vďaka novej sieti budú mať občania k dispozícii:
• všeobecné informácie o záležitostiach EÚ vo všetkých jej úradných jazykoch
• odpovede na otázky o politikách Európskej únie
• praktické informácie, napríklad ako zabezpečiť uznanie VŠ diplomu v zahraničí alebo ako podať sťažnosť v prípade nebezpečných výrobkov
• kontaktné údaje príslušných organizácií, ktoré by chceli osloviť
• odporúčania na prekonanie každodenných problémov pri uplatňovaní svojich práv v Európe a mnoho ďalších praktických rád a informácií

V novej generácii siete Europe Direct, ktorá bude trvať od roku 2013 až do roku 2017, pôsobí 12 informačných centier. Západnú časť Slovenska pokryjú informačné centrá pôsobiace v Nitre, Trenčíne, Komárne a Senici, na strednom Slovensku budú pôsobiť centrá v Žiline, Banskej Bystrici a Lučenci, východ Slovenska pokryjú centrá pôsobiace v Poprade, Prešove, Košiciach, Spišskej Novej Vsi a Trebišove.

Slovenská sieť patrí do celoeurópskej siete Europe Direct, v ktorej bude pôsobiť vyše 500 informačných centier v 27 členských krajinách, od júla pribudnú aj informačné centrá v Chorvátsku.

Súčasťou informačnej siete Europe Direct sú i Európske dokumentačné centrá v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach, ako aj informačná služba na bezplatnom tel. čísle 00 800 67 89 10 11. Na toto číslo sa dá volať z celej EÚ počas pracovných dní od 9.00 do 18.30 h, a to vo všetkých úradných jazykoch Únie, vrátane slovenčiny.