Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Súd eviduje po doplňujúcich komunálnych voľbách dve volebné žaloby

Na snímke vchod budovy Najvyššieho správneho súdu SR na Trenčianskej ulici v Bratislave, Foto: TASR - Pavol Zachar

Doplňujúce komunálne voľby sa uskutočnili vo viacerých slovenských obciach 9. septembra 2023.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Najvyšší správny súd (NSS) SR eviduje po doplňujúcich komunálnych voľbách dve volebné žaloby. Týkajú sa preskúmania ústavnosti a zákonnosti volieb v obciach Žehra a Haluzice. TASR o tom informoval hovorca NSS SR Michal Hajtol.

"Žaloby už boli metódou náhodného výberu pridelené volebným senátom a v oboch konaniach začali zákonní sudcovia vykonávať prvotné procesné úkony," priblížil hovorca. Doplňujúce komunálne voľby sa uskutočnili vo viacerých slovenských obciach 9. septembra 2023.

NSS SR rozhodne o volebných žalobách do 90 dní odo dňa ich doručenia. "Ak súd po preskúmaní zistí dôvodnosť žaloby, rozsudkom vyhlási voľby za neplatné, zruší napadnutý výsledok volieb alebo zruší rozhodnutie volebnej komisie a vyhlási za zvoleného toho, kto bol riadne zvolený. Ak sa po preskúmaní zistí, že žaloba nie je dôvodná, súd ju zamietne," dodal Hajtol.

V prípade Žehry bola podaná žaloba vo veci ústavnosti a zákonnosti volieb starostu. V súvislosti s obcou Haluzice sa týka žaloba volieb starostu i obecného zastupiteľstva.