Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Opozičné strany si pripomenuli výročie Nežnej revolúcie na námestiach

Na snímke Pamätník Alexandra Dubčeka pri príležitosti 34. výročia Dňa boja za slobodu a demokraciu 17. novembra 2023 v Bratislave. Foto: TASR/Pavol Zachar

Poslanec Alojz Hlina (SaS) ocenil prítomnosť ľudí na podujatí. Vyzdvihol význam sviatku a odmietol nostalgiu za komunistickým režimom. Vyzval ľudí, aby sa nevzdávali slobody rozhodovania.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Opozičné Progresívne Slovensko (PS) a SaS si spoločne pripomenuli výročie Nežnej revolúcie na Námestí SNP v Bratislave. Hnutie Slovensko organizovalo zhromaždenie na bratislavskom Hodžovom námestí. Stovkám ľudí politici pripomenuli odkaz Novembra '89. Kritizovali tiež aktuálnu vládu Roberta Fica (Smer-SD).

Líder PS a podpredseda parlamentu Michal Šimečka označil 17. november za jeden z najdôležitejších dátumov slovenských dejín. Zdôraznil, že zápas o slobodu a demokraciu pokračuje. "Dnes opäť čelíme útoku na občiansku spoločnosť, kritických novinárov, nezávislých vyšetrovateľov, prokurátorov, na umelcov," skonštatoval. Zdôraznil silu aktívnych občanov.

Poslanec Alojz Hlina (SaS) ocenil prítomnosť ľudí na podujatí. Vyzdvihol význam sviatku a odmietol nostalgiu za komunistickým režimom. Vyzval ľudí, aby sa nevzdávali slobody rozhodovania. Zároveň podčiarkol úlohu opozície v súčasnosti. Na námestí vystúpili aj ďalší predstavitelia strany či pamätník Ladislav Snopko.

Predseda hnutia Slovensko Igor Matovič vo svojom prejave na Hodžovom námestí kritizoval aktuálnu vládu, jej voličov či novinárov. So svojimi spomienkami, ale aj kritikou súčasnej situácie sa pridali aj ďalší poslanci z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ.

Pri Pamätníku obetiam komunizmu na bratislavskom Jakubovom námestí si pripomenuli Nežnú revolúciu zástupcovia Občianskej konzervatívnej strany (OKS).