Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Prezidentka: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

Na snímke zľava prezidentka SR Zuzana Čaputová počas prijatia bývalého ministra kultúry SR Mareka Maďariča, rektorky Vysokej školy výtvarných umení Bohunky Koklesovej, rektora Vysokej školy múzických umení Martina Šmatláka a člena Činohry SND Martina Hubu v súvislosti s reakciou kultúrnej obce na aktuálne dianie a zmeny v pôsobnosti rezortu kultúry v Prezidentskom paláci v Bratislave 19. apríla 2024. Foto: TASR Dano Veselský

Kultúra patrí nám všetkým a akékoľvek snahy ju ovládnuť sú prejavom nekultúrnosti, zdôraznila hlava štátu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 19. apríla (TASR) - Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá v piatok prijala zástupcov kultúrnej obce, aby s nimi diskutovala o koaličných návrhoch legislatívnych úprav, ktoré sa výrazne dotknú oblasti kultúry a umenia.

"Kultúra patrí nám všetkým a akékoľvek snahy ju ovládnuť sú prejavom nekultúrnosti," zdôraznila hlava štátu aj vzhľadom na obavy, ktoré jej v prípade predkladaných politických návrhov tlmočili bývalý minister kultúry SR Marek Maďarič, rektorka Vysokej školy Výtvarných umení (VŠVU) Bohunka Koklesová, rektor Vysokej školy múzických umení (VŠMU) Martin Šmatlák a člen Činohry SND Martin Huba. Prezidentka takisto zdôraznila, že akékoľvek zásadné zmeny sa musia diať v kooperácii s tými, ktorých sa priamo dotýkajú.

Čaputová nevylúčila, že sa ešte stretne aj s predkladateľmi návrhov, aby s nimi diskutovala o argumentoch a dosahoch navrhovaných zmien. "Zo spôsobu, akým predkladatelia komunikujú túto politickú vôľu, je však zjavné, že sú rozhodnutí," skonštatovala.

Rektorka VŠVU Koklesová po stretnutí spresnila, že s hlavou štátu hovorili o aktuálnej téme legislatívnych zmien vo Fonde na podporu umenia a RTVS, dotkli sa aj oblasti pamiatkovej starostlivosti. Koalíciou predkladané návrhy pokladá spolu s kolegami za nesystémové a účelové kroky, ktoré môžu ohroziť samotnú kultúru a umenie na Slovensku. "Návrhy vytvárajú priestor na to, aby politický a ideologický názor formoval kultúrny obsah," varoval rektor VŠMU a bývalý šéf Audiovizuálneho fondu Šmatlák.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (na snímke v pozadí v strede) prijala na snímke vpredu zľava rektora Vysokej školy múzických umení Martina Šmatláka, bývalého ministra kultúry SR Mareka Maďariča, rektorku Vysokej školy výtvarných umení Bohunku Koklesovú a člena Činohry SND Martina Hubu v súvislosti s reakciou kultúrnej obce na aktuálne dianie a zmeny v pôsobnosti rezortu kultúry v Prezidentskom paláci v Bratislave 19. apríla 2024.
Foto: TASR Dano Veselský


V prípade zmien, ktoré sa týkajú verejnoprávnych umeleckých fondov, spochybnil argumentáciu predkladateľov, upozorňujúcich na nespokojnosť s fungovaním inštitúcií a najmä prerozdeľovaním dotácií. "Žiadny podporný fond nikdy plne neuspokojí všetkých žiadateľov, budú nepodporené projekty a nespokojní žiadatelia, to však nie je zásadná systémová výhrada," zdôraznil.

Pridal sa k nemu i bývalý minister kultúry Maďarič, za ktorého éry vznikli súčasné podporné fondy. "Odmietam hodnotenie fondov cez jednotlivosti, podporné fondy sa stali formatívnymi inštitúciami vo svojich oblastiach, ktoré rozvíjali podporu nielen cez samotné dotácie, ale aj nové projekty, ako napríklad zdigitalizovanie jednosálových kín či projekt Mesto kultúry," pripomenul. Pripustil, že v rozhodovaní dotačných komisií môžu nastať prípady, ktoré vyvolajú nespokojnosť i pocit skrivodlivosti, pýta sa však, či by k podobným prípadom nedochádzalo, možno i vo väčšej miere, ak by definitívne rozhodovanie bolo na ministrovi kultúry, resp. ním dosadených ľuďoch.

Herecký bard Huba je presvedčený, že zmeny musia vychádzať z poznania skutočnosti, nie z politického presvedčenia a ideológie, ktoré naopak odhaľujú neznalosť. "Pri proklamáciách na tému kultúry, domnievam sa, je táto neznalosť dominantná," upozornil slávny herec.

Vedenie a akademická obec VŠMU, ktorej rektor Šmatlák sa takisto stretol s prezidentkou, v piatok opätovne deklarovali, že VŠMU je pripravená poskytnúť akademickú pôdu na otvorenú, korektnú a transparentnú diskusiu k zmenám v oblasti umenia, kultúry a kreatívneho priemyslu. Zároveň skritizovali plánované zmeny vo Fonde na podporu umenia. Obávajú sa likvidácie verejnoprávnej inštitúcie, politického ovládnutia fondu a možnej cenzúry projektov.