Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Protesty k 17. novembru sú protizákonné, upozorňuje R. Mikulec

Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO). Foto: TASR – Jaroslav Novák

Šéfka rezortu spravodlivosti podotkla, že foriem na vyjadrenie nespokojnosti je mnoho, vláda podľa nej eliminovala len jednu.

Bratislava 15. novembra (TASR) – Protesty a demonštrácie, ktoré sa pripravujú na 17. novembra, sú podľa ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) nezákonné, pripomenul platný núdzový stav a zákaz zhromažďovania. Pokiaľ sa napriek tomu uskutočnia, polícia proti demonštrantom a účastníkom protestov zasiahne. Povedal to v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) poznamenala, že je stále veľa možností, ako vyjadriť svoj politický nesúhlas.

"V prvom rade chcem povedať, že tieto protesty, pokiaľ sa budú organizovať, sú nezákonné, stále platí núdzový stav a zákaz zhromažďovania. Polícia má právo takéto protesty rozpustiť. Áno, urobí to," skonštatoval Mikulec. Poznamenal, že ak to bude potrebné, policajný zbor použije všetky sily a prostriedky na zabezpečenie ochrany zdravia a životov občanov a tiež majetku. Opätovné použitie vodných diel na demonštrantov tak nevylúčil.

Šéfka rezortu spravodlivosti podotkla, že foriem na vyjadrenie nespokojnosti je mnoho, vláda podľa nej eliminovala len jednu. Nesúhlasí preto s tvrdením, že občania nemajú priestor na vyjadrenie politickej nespokojnosti. Ako alternatívu označila sociálne siete, kde sa podľa nej dá vyjadriť nespokojnosť s primeraným efektom. "Ak chce niekto vyjadriť politický protest, nemusí to robiť tým, že sa ľudia osobne stretnú," zdôraznila Kolíková.

Ministerka zároveň uviedla, že adekvátne z hľadiska zásahu proti protestu by malo platiť, že existujú nejaké pravidlá, ktoré znamenajú ochranu zdravia a ochranu proti šíreniu nového koronavírusu, a tie by sa mali rešpektovať. Je preto presvedčená, že štát by mal efektívne dodržiavanie opatrení vynucovať. V opačnom prípade sú na smiech tí, ktorí pravidlá dodržiavajú. "Takto právny štát nemôže fungovať," povedala. Na margo vyjadrení šéfa opozičného Smeru-SD Roberta Fica poznamenala, že doteraz predsa nemal potrebu vyjadrovať svoje presvedčenia k 17. novembru.

V súvislosti s uvoľňovaním či neuvoľňovaním niektorých opatrení týkajúcich sa pandemickej situácie povedala, že je predčasné robiť prestrelku, či sú niektoré opatrenia primerané alebo nie sú. Debata na túto tému, ktorá je veľmi ťažká, musí podľa nej prebehnúť s odborníkmi. Mediálne prestrelky preto nepovažuje za "úplne šťastné". Mikulec podotkol, že vyjadrenia v tomto smere nie sú o tom, či súhlasia alebo nesúhlasia s otvorením niečoho, "prečo kino áno a škola nie". Vláda uskutočňuje rozhodnutia na základe odporúčaní ústredného krízového štábu, nie rozhodnutí premiéra Igora Matoviča (OĽANO).

Na otázku, či by sa mal premiér mierniť vo svojich výrokoch, že opoziční politici môžu skončiť vo väzení, Kolíková uviedla, že nechce dávať morálne podnety premiérovi. Mikulec si zasa nemyslí, že by sa mal Matovič mierniť, keďže sú to jeho vyjadrenia.