Zdravá výživa nie je o tom, že rozpošleme 63 hipsterských receptov z bratislavských bistier do škôl, myslí si poslanec Martin Poliačik.
Autor TASR
Bratislava 20. augusta (TASR) - Školské jedálne by mali mať väčšiu slobodu pri varení jedál. Tvrdí to opozičná strana Sloboda a solidarita (SaS). Súčasné recepty sú podľa nej príliš striktné a zväzujúce.
SaS reagovala aj na stredajšie (19.8.) vyjadrenia ministra školstva Juraja Draxlera o zavedení nových receptov do školských jedální. Strana sa obáva, že plán, ktorý navrhuje Draxler, je nedostatočný a šitý horúcou ihlou. "Zdravá výživa nie je o tom, že rozpošleme 63 hipsterských receptov z bratislavských bistier do škôl a následne vyškolíme pracovníkov jedální. Stále zostáva približne 1300 receptov, ktoré dnes jedálne používajú a medzi ktorými sú vyše 50 rokov neaktualizované receptúry," konštatuje poslanec Národnej rady SR za SaS Martin Poliačik.
Liberáli preto žiadajú viac voľnosti pre školské jedálne. "Rovnako si treba uvedomiť, že pribúda detí s rôznymi stravovacími potrebami, na ktorých požiadavky musia vedieť školské jedálne reagovať," dodal Poliačik.
Nové receptúry podľa jeho slov nevyriešia problém s obstarávaním kvalitných surovín pre školské jedálne a poctivým prístupom personálu k samotnej príprave jedál. "Treba zmeniť verejné obstarávanie, normy, prístup manažérov škôl i rodičov k stravovaniu žiakov. Iba tak môžeme dosiahnuť vyššiu kvalitu," zdôraznil Poliačik.
SaS reagovala aj na stredajšie (19.8.) vyjadrenia ministra školstva Juraja Draxlera o zavedení nových receptov do školských jedální. Strana sa obáva, že plán, ktorý navrhuje Draxler, je nedostatočný a šitý horúcou ihlou. "Zdravá výživa nie je o tom, že rozpošleme 63 hipsterských receptov z bratislavských bistier do škôl a následne vyškolíme pracovníkov jedální. Stále zostáva približne 1300 receptov, ktoré dnes jedálne používajú a medzi ktorými sú vyše 50 rokov neaktualizované receptúry," konštatuje poslanec Národnej rady SR za SaS Martin Poliačik.
Liberáli preto žiadajú viac voľnosti pre školské jedálne. "Rovnako si treba uvedomiť, že pribúda detí s rôznymi stravovacími potrebami, na ktorých požiadavky musia vedieť školské jedálne reagovať," dodal Poliačik.
Nové receptúry podľa jeho slov nevyriešia problém s obstarávaním kvalitných surovín pre školské jedálne a poctivým prístupom personálu k samotnej príprave jedál. "Treba zmeniť verejné obstarávanie, normy, prístup manažérov škôl i rodičov k stravovaniu žiakov. Iba tak môžeme dosiahnuť vyššiu kvalitu," zdôraznil Poliačik.
Prečítajte si aj: Toto sú nové jedlá, ktoré vaše deti dostanú v jedálňach