Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Šimečka: Aj vďaka tomu, že SR je v EÚ a NATO, je vojna len spomienkou

Na snímke podpredseda NR SR Michal Šimečka (PS) počas 12. schôdze Národnej rady SR 7. mája 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa Šimečku sa treba mať na pozore, keď mier v Európe niekto ohrozuje.

Bratislava 8. mája (TASR) - Aj vďaka tomu, že Slovensko je dnes pevnou súčasťou Západu, Európskej únie a NATO, sú pre nás hrôzy vojny len vzdialenou spomienkou. Pripomenul to pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom predseda opozičného PS a podpredseda parlamentu Michal Šimečka. Zdôraznil, že mier nie je samozrejmosťou.

"Dnes vzdávame úctu obetiam tej najstrašnejšej vojny a tragédie 20. storočia a zároveň hrdinom, ktorí bojovali proti fašizmu," vyhlásil s tým, že vojna bola po stáročia každodennou realitou našich predkov.

Podľa Šimečku sa treba mať na pozore, keď mier v Európe niekto ohrozuje. "Dnes je to Vladimir Putin so svojou agresívnou politikou a vojnou na Ukrajine. Práve spomienka na všetkých hrdinov, ktorí bojovali proti fašizmu, nám ukazuje, aké potrebné je Ukrajine pomôcť. Nebráni len svoje územie a životy ľudí, ale aj zjednotenú, slobodnú a mierovú Európu, do ktorej patríme aj my," uzavrel.