Stravovacie zvyklosti detí sledovalo ministerstvo zdravotníctva v predškolských a školských zariadeniach viac rokov.
Autor TASR
Bratislava 3. júna (TASR) - Slovenské deti majú v jedle veľa soli. Informuje o tom správa ministerstva zdravotníctva, ktorú dnes schválila vláda SR. Stravovacie zvyklosti detí sledovalo ministerstvo v predškolských a školských zariadeniach viac rokov.
U detí v predškolskom veku (štyri až šesť rokov) rezort zistil vysoké prekročenie odporúčanej výživovej dávky o viac ako 50 percent pri hodnotení odporúčaní pre dospelých. "Pri zohľadnení odporúčaní pre uvedenú vekovú skupinu detí ide o prekročenie až o 200 percent," uvádza ministerstvo v správe.
Vysoké množstvo soli v jedle majú aj školáci. V obedoch u detí v mladšom školskom veku (sedem až desať) zistili kontrolóri v priemere viac ako 3,5-násobné prekročenie. Množstvo soli v strave za 24 hodín prekračovalo odporúčané denné množstvo aj u detí v staršom školskom veku (11 až 15).
Prieskum však podľa ministerstva poukázal aj na niekoľko pozitívnych zistení. Napríklad v prípade konzumácie celozrnných výrobkov, raňajkových cereálií, hydiny či ovocia a zeleniny.
Približne 50 percent detí v predškolskom veku strieda konzumáciu bieleho chleba s celozrnným. Rovnaké percento detí jedáva podľa prieskumu denne zeleninu a ovocie, zväčša v čerstvom stave a viackrát denne.
Pozitívne treba hodnotiť aj stúpajúcu spotrebu hydinového mäsa (70 percent), hovädzieho mäsa (18 percent) a rýb (26 percent) na úkor spotreby bravčového mäsa, píše sa v materiáli. Iba jedna tretina detí v predškolskom veku jedáva sladkosti.
U detí v mladšom školskom veku je podľa ministerstva priaznivé, že stúpol podiel detí, ktoré denne jedia raňajkové cereálie (viac ako 13 percent) spolu so striedaním bieleho a cereálneho pečiva. Ovocím sa denne kŕmi vyše 50 percent z nich, zeleninou okolo 30 percent. Aj deti v tejto vekovej kategórii začali jesť viac hydiny a rýb v porovnaní s bravčovým mäsom.
Často jedávajú cereálie (65 percent) 11- až 15-roční školáci, vo zvýšenej miere konzumujú aj celozrnné pečivo (30 percent). Ovocie si denne dá vyše 56 percent detí z tejto kategórie, zeleninu okolo 40 percent. V prípade spotreby mäsa je to podobné ako u predchádzajúcich skupín, konzumácia hydiny a rýb prevažuje nad jedením bravčového mäsa.
U detí v predškolskom veku (štyri až šesť rokov) rezort zistil vysoké prekročenie odporúčanej výživovej dávky o viac ako 50 percent pri hodnotení odporúčaní pre dospelých. "Pri zohľadnení odporúčaní pre uvedenú vekovú skupinu detí ide o prekročenie až o 200 percent," uvádza ministerstvo v správe.
Vysoké množstvo soli v jedle majú aj školáci. V obedoch u detí v mladšom školskom veku (sedem až desať) zistili kontrolóri v priemere viac ako 3,5-násobné prekročenie. Množstvo soli v strave za 24 hodín prekračovalo odporúčané denné množstvo aj u detí v staršom školskom veku (11 až 15).
Prieskum však podľa ministerstva poukázal aj na niekoľko pozitívnych zistení. Napríklad v prípade konzumácie celozrnných výrobkov, raňajkových cereálií, hydiny či ovocia a zeleniny.
Približne 50 percent detí v predškolskom veku strieda konzumáciu bieleho chleba s celozrnným. Rovnaké percento detí jedáva podľa prieskumu denne zeleninu a ovocie, zväčša v čerstvom stave a viackrát denne.
Pozitívne treba hodnotiť aj stúpajúcu spotrebu hydinového mäsa (70 percent), hovädzieho mäsa (18 percent) a rýb (26 percent) na úkor spotreby bravčového mäsa, píše sa v materiáli. Iba jedna tretina detí v predškolskom veku jedáva sladkosti.
U detí v mladšom školskom veku je podľa ministerstva priaznivé, že stúpol podiel detí, ktoré denne jedia raňajkové cereálie (viac ako 13 percent) spolu so striedaním bieleho a cereálneho pečiva. Ovocím sa denne kŕmi vyše 50 percent z nich, zeleninou okolo 30 percent. Aj deti v tejto vekovej kategórii začali jesť viac hydiny a rýb v porovnaní s bravčovým mäsom.
Často jedávajú cereálie (65 percent) 11- až 15-roční školáci, vo zvýšenej miere konzumujú aj celozrnné pečivo (30 percent). Ovocie si denne dá vyše 56 percent detí z tejto kategórie, zeleninu okolo 40 percent. V prípade spotreby mäsa je to podobné ako u predchádzajúcich skupín, konzumácia hydiny a rýb prevažuje nad jedením bravčového mäsa.