Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

SNS: Mocnosti musia urobiť všetko pre odmietnutie vojnovej politiky

A.Hrnko a predseda SNS A.Danko. KOMBO snímka. Foto: TASR

Vojny na Balkáne, na Kaukaze i v bezprostrednom susedstve Slovenska na Ukrajine sú silným výkričníkom, tvrdí SNS.

Bratislava 9. mája (TASR) - Mocnosti musia urobiť všetko pre odmietnutie politiky vojny a malým štátom ako Slovensko nezostáva nič iné, len ich k tomu nabádať. "Tí, ktorí prežili hrôzy 2. svetovej vojny, si sľúbili, že už nikdy nedopustia opakovanie sa vojnového besnenia na európskom kontinente. Dnes sa mnohí opäť obávajú o mier na našom kontinente. Vojny na Balkáne, na Kaukaze i v bezprostrednom susedstve Slovenska na Ukrajine sú silným výkričníkom, že tomu tak nemusí byť," uviedla pre TASR hovorkyňa SNS Zuzana Kohútková.

Dodala, že je to resumé dnešného širšieho funkcionárskeho aktívu Slovenskej národnej strany (SNS), úzkeho predsedníctva SNS a krajských rád SNS z Prešovského, Košického, Žilinského a Banskobystrického samosprávneho kraja. "Okrem iného si predstavitelia SNS pripomenuli 70. výročie ukončenia 2. svetovej vojny v Európe a víťazstva nad fašizmom a k tomuto výročiu prijali toto vyhlásenie," uviedla.

"Rozpad bipolárneho sveta a koniec studenej vojny v nás vyvolal nádej, že mierové spolužitie medzi európskymi národmi sa ešte posilní. Dnes sa mnohí opäť obávajú o mier na našom kontinente," konštatoval podpredseda SNS Anton Hrnko. Opäť sa podľa neho v rôznych politických a štátnych kruhoch udomácnilo sebectvo a netolerancia, ktoré negatívne poznačili obdobie medzi dvoma svetovými vojnami. "Odmietnime takúto politiku. Nedovoľme v Európe opäť hovoriť zbraniam namiesto múz. Je to naša povinnosť nielen z úcty k miliónom obetí 2. svetovej vojny, ale aj k našim otcom a dedom, ktorí svojou mierou prispeli k víťazstvu nad fašizmom," vyhlásil Hrnko.

Slovenská národná strana bude podľa neho presadzovať takú politiku, ktorej cieľom bude všestranný rozvoj Slovenskej republiky. "Tento cieľ je možné dosiahnuť len v mieri, ktorý musí vychádzať z rešpektovania oprávnených záujmov všetkých európskych národov," podčiarkol Hrnko.