Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 7. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 7. mája 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí pre deti by sa mohli od 1. júla skrátiť z 22.00 h do 20.00 h. Zabezpečiť to má pozmeňujúci návrh zákona, ktorý včera predstavila ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková. Zároveň sa v ňom navrhuje, aby boli pediatri v rámci svojich bežných ordinačných hodín v ambulanciách pacientom k dispozícii každý pracovný deň v týždni, z toho minimálne jeden deň ordinovali do 18.00 h.
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Foto: TASR Pavel Neubauer



Bratislava - Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR zvyšuje dotáciu na budovanie nových miest v materských a základných školách. V rámci otvorenej výzvy z Plánu obnovy a odolnosti SR zvýšilo celkovú sumu z pôvodných 82 miliónov eur na vyše 128 miliónov eur.



Bratislava - Súkromné zdravotné poisťovne Dôvera a Union si vyplatili dividendy spolu vo výške viac ako 24 miliónov eur. Upozornil na to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.



Bratislava - Keby na Slovensku klesol počet fiktívnych živnostníkov na priemer EÚ, štát by mohol získať na daniach a odvodoch 177 až 251 miliónov eur ročne. Slovensko ich môže mať viac ako 100.000 a ich počet dlhodobo rastie. Hoci v skutočnosti nepodnikajú a vykonávajú závislú prácu ako bežní zamestnanci, formálne pracujú na živnosť.



Bratislava - Opozičná SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov.
Na snímke Branislav Gröhling (SaS).
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Do konca mája 2024 dostanú ľudia na predčasnom dôchodku oznámenie od Sociálnej poisťovne o úprave výšky dôchodku.



Bratislava - Ministerstvo vnútra SR po nápore žiadostí o cestovný pas zo začiatku roka stále nedokáže vo všetkých prípadoch dodržať 30-dňovú lehotu na vydanie dokladu. Pripomína, že občania SR vrátane detí môžu v rámci Európskej únie a Schengenu využiť občiansky preukaz s fotografiou.
Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková



Brusel - Európska komisia schválila prevzatie americkej oceliarskej spoločnosti U. S. Steel japonským koncernom Nippon Steel v hodnote takmer 15 miliárd USD.



Kyjev - Kyjev vyzval svojich spojencov, aby neuznali Vladimira Putina za legitímneho prezidenta Ruskej federácie. Putin po víťazstve v marcových voľbách dnes zloží prezidentský sľub v Kremli. Slovenskú republiku bude na inaugurácii zastupovať chargé d'affaires, oznámilo slovenské Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí. Účasť avizovalo aj Francúzsko prostredníctvom svojho veľvyslanca v Rusku.
Na archívnej snímke Vladimir Putin.
Foto: TASR/AP



Moskva Rusko varovalo Spojené kráľovstvo, že Moskva môže podniknúť útoky proti britským vojenským objektom a zbraniam na Ukrajine či inde vo svete, ak Ukrajina počas útokov na ruskom území použije britské zbrane.



Moskva — Na príkaz prezidenta Vladimira Putina začalo ruské ministerstvo obrany s prípravami na vojenské cvičenie, ktoré bude zahŕňať nácvik použitia taktických jadrových zbraní.



Haag - Obhajcovia bosnianskosrbského generála Ratka Mladiča, ktorý si v Haagu odpykáva doživotný trest za svoju úlohu v krvavej vojne v Bosne z rokov 1992-1995, žiadajú jeho urýchlené prepustenie do Srbska zo zdravotných dôvodov.



Káhira - Palestínske hnutie Hamas oznámilo, že prijalo návrh Egypta a Kataru na prímerie v Pásme Gazy. Detaily návrhu dohody o prímerí bezprostredne neboli zverejnené. Tento „zmiernený“ návrh je pre Izrael neprijateľný. Včera to pod podmienkou anonymity vyhlásil izraelský predstaviteľ.



Rafah - Izrael podnikol včera večer intenzívne letecké útoky na mesto Rafah. Urobil tak po opätovnej výzve, aby ľudia opustili východnú časť tohto mesta na juhu Pásma Gazy.
Palestínčania utekajú z východnej časti mesta Rafah na juhu Pásma Gazy po tom, ako im izraelská armáda nariadila evakuáciu pred vojenskou operáciou v Rafahu 6. mája 2024.
Foto: TASR/AP



Brusel - Skupina členských štátov Európskej únie vedená Českom vyzve Európsku komisiu, aby presunula migračné konanie mimo Úniu. EÚ by tak podľa nej mala uzavrieť dohody s tretími krajiny, do ktorých by členské štáty mohli posielať migrantov zadržaných na mori.

Rím - Taliansky minister obrany Guido Crosetto vyjadril presvedčenie, že ekonomické sankcie uvalené na Rusko nesplnili svoj účel, a vyzval Západ, aby sa pokúsil intenzívnejšie rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o diplomatickom riešení s cieľom ukončiť vojnu na Ukrajine.



Rím - Vstupný poplatok, ktorý Benátky zaviedli skúšobne pre jednodňových turistov, priniesol mestu za 11 dní približne 975.000 eur.

Brusel - Európska komisia sa chystá ukončiť konanie voči Poľsku týkajúce sa stavu právneho štátu, ktorý podľa nej už nie je ohrozený.