Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

V 19 obciach si majú občania v októbri voliť starostu či poslancov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sa vyhlasujú v prípade, ak sa v niektorej obci nekonali alebo sa z rôznych dôvodov musia opakovať.

Bratislava 9. marca (TASR) - V októbri tohto roka sa majú v 19 obciach konať doplňujúce komunálne voľby. Starostu či poslanca obecného zastupiteľstva si majú občania voliť v sobotu 5. októbra. Voľby vyhlásil predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD). Rozhodnutie o vyhlásení volieb je zverejnené na webe NR SR.

Starostu aj poslanca majú občania voliť v obci Fijaš. Starostu si budú voliči vyberať v obciach Hviezdoslavov, Malá Mača, Brunovce, Dvorany nad Nitrou, Svrbice, Prosiek, Vasiľov, Kordíky, Krná, Lentvora, Lada, Starina a Zemplín. Po jednom poslancovi obecného zastupiteľstva majú voliči vyberať v obciach Dolné Orešany, Podhorany, Jasenová, Dubovec a Nováčany.

Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sa vyhlasujú v prípade, ak sa v niektorej obci nekonali alebo sa z rôznych dôvodov musia opakovať. Tiež vtedy, ak sa starosta či poslanec vzdal a jeho mandát zanikol bez náhradníka. Zákon takisto stanovuje, že voľby sa zopakujú, ak ich vyhlásili za neplatné.