To je predstava ministerstva školstva, ktoré pripravilo 68 nových receptov, ktoré prídu do školských jedální už od nového školského roka
Autor TASR
Bratislava 19. augusta (TASR) – Deti by sa v školských jedálňach mali stravovať zdravšie a mali by mať pestrejšiu stravu. To je predstava ministerstva školstva, ktoré pripravilo 68 nových receptov, ktoré prídu do školských jedální už od nového školského roka. Niektoré v súčasnosti používané recepty boli vytvorené ešte v roku 1965.
Podľa ministra školstva Juraja Draxlera je školské stravovanie veľmi dôležitou súčasťou školského života. V školských jedálňach sa v súčasnosti stravuje v priemere 66 percent detí a žiakov materských, základných a stredných škôl. "Toto percento je ale oveľa nižšie v stredných školách, kde ide približne o 37 percent študentov stredných škôl. Aj preto by sme boli radi, keby sa nám podarilo prilákať študentov stredných škôl do školských jedální a aby sme im poskytli naozaj kvalitné stravovanie," dodal šéf rezortu školstva.
Po novom tak do jedální od septembra pribudnú napríklad zemiakovo-mrkvový krém, nápoj z červenej repy s višňami, rakytníková limonáda, ryba s bylinkovou kôrkou, tofu v trojobale či bulgur so zeleninou. Zmení sa aj samotná príprava jedál. Fritovanie a vyprážanie nahradí pečenie s minimálnym podielom tuku. V kuchyniach by sa malo používať aj viac byliniek, orechov či syra na úkor soli a dochucovadiel.
Tento rok ministerstvo spúšťa aj program so zameraním na vzdelávanie odborníkov v školskom stravovaní. Očakáva, že sa doň zapojí približne 2500 zamestnancov školských jedální. Lektormi projektu budú renomovaní odborníci na výživu a tvorcovia receptúr pre školské stravovanie.
Ministerstvo chce v roku 2016 poskytnúť školám aj nové technológie do kuchýň. "Máme snahu, aby sme v budúcom roku dodali školám kvalitné technológie, aby sme im pomohli kvalitne sa technologicky vybaviť. Bude to závisieť od toho, ako budeme mať nastavený rozpočet na budúci rok," dodal Draxler.
Podľa ministra školstva Juraja Draxlera je školské stravovanie veľmi dôležitou súčasťou školského života. V školských jedálňach sa v súčasnosti stravuje v priemere 66 percent detí a žiakov materských, základných a stredných škôl. "Toto percento je ale oveľa nižšie v stredných školách, kde ide približne o 37 percent študentov stredných škôl. Aj preto by sme boli radi, keby sa nám podarilo prilákať študentov stredných škôl do školských jedální a aby sme im poskytli naozaj kvalitné stravovanie," dodal šéf rezortu školstva.
Po novom tak do jedální od septembra pribudnú napríklad zemiakovo-mrkvový krém, nápoj z červenej repy s višňami, rakytníková limonáda, ryba s bylinkovou kôrkou, tofu v trojobale či bulgur so zeleninou. Zmení sa aj samotná príprava jedál. Fritovanie a vyprážanie nahradí pečenie s minimálnym podielom tuku. V kuchyniach by sa malo používať aj viac byliniek, orechov či syra na úkor soli a dochucovadiel.
Prečítajte si celý zoznam nových receptov
Tento rok ministerstvo spúšťa aj program so zameraním na vzdelávanie odborníkov v školskom stravovaní. Očakáva, že sa doň zapojí približne 2500 zamestnancov školských jedální. Lektormi projektu budú renomovaní odborníci na výživu a tvorcovia receptúr pre školské stravovanie.
Ministerstvo chce v roku 2016 poskytnúť školám aj nové technológie do kuchýň. "Máme snahu, aby sme v budúcom roku dodali školám kvalitné technológie, aby sme im pomohli kvalitne sa technologicky vybaviť. Bude to závisieť od toho, ako budeme mať nastavený rozpočet na budúci rok," dodal Draxler.