Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

V sobotu vyberajú voliči starostov a poslancov v 18 obciach

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Pôvodne boli voľby vyhlásené v 20 obciach.

Bratislava 10. februára (TASR) - V sobotu o 7.00 h sa v 18 obciach na Slovensku otvorili volebné miestnosti. Obyvatelia si v doplňujúcich komunálnych voľbách vyberajú starostu a poslancov zastupiteľstiev. Volebné miestnosti sú otvorené do 22.00 h.

Pôvodne boli voľby vyhlásené v 20 obciach. V obciach Starina a Krná sa voľby nebudú konať, pretože nikto nepodal kandidátnu listinu.

Starostu aj poslancov si vyberajú voliči v obci Brezovec. Starostu si volia v obciach Plavecký Mikuláš, Drňa, Nechválova Polianka, Michal nad Žitavou, Chlebnice, Malé Borové a Žehňa. Len poslancov volia obyvatelia v obciach Kvačany, Hrlica, Trnavá Hora, Brunovce, Brieštie, Mošovce, Ďurkovce, Piskorovce, Šemša a Kašov.

Volič môže hlasovať len v obci svojho trvalého pobytu. Vo volebnej miestnosti sa musí preukázať občianskym preukazom alebo dokladom o pobyte pre cudzinca.

Na hlasovacom lístku pre voľby poslancov obecného, respektíve mestského zastupiteľstva môže volič zakrúžkovať najviac toľko poradových čísiel kandidátov, koľko poslancov má byť v príslušnom volebnom obvode zvolených. Na hlasovacom lístku pre voľby starostu obce môže volič zakrúžkovať poradové číslo len jedného kandidáta.

Volič, ktorý nemôže prísť do volebnej miestnosti zo závažných, najmä zdravotných dôvodov, môže požiadať okrskovú volebnú komisiu o prenosnú volebnú schránku.

Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sa vyhlasujú v prípade, ak sa v niektorej obci nekonali, z rôznych dôvodov sa musia opakovať, ak sa starosta či poslanec vzdal a jeho mandát zanikol bez náhradníka. Zákon takisto stanovuje, že voľby sa zopakujú, ak ich vyhlásili za neplatné.