Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Veľký piatok je významný sviatok aj pre Reformovanú kresťanskú cirkev

Ilustračné foto Foto: TASR/Lukáš Grinaj

V chráme Reformovanej kresťanskej cirkvi v Bratislave na Námestí SNP sa na Veľký piatok aj na Veľkonočnú nedeľu a Veľkonočný pondelok predpoludním konajú bohoslužby v slovenskom a maďarskom jazyku.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Utrpenie a smrť Ježiša Krista si dnes pripomínajú aj veriaci Reformovanej kresťanskej cirkvi (RKC) na Slovensku (Kalvínskej cirkvi). Veľký piatok je pre nich jeden z najväčších sviatkov, schádzajú sa na bohoslužbách.

Vedúci duchovný Reformovaného zboru v Bratislave Imrich Peres považuje za veľmi dôležité, aby ľudia vo svojom živote prakticky uplatňovali hodnoty, za ktoré Ježiš Kristus zomrel, a to nezištnú lásku, vzájomné odpúšťanie a pomoc. Utrpenie a smrť Ježiša majú veriacich viesť k pokániu a snahe stať sa lepšími.

"Veríme, že smrť nemá posledné slovo v živote človeka. Vzkriesenie Ježiša Krista, ktoré tak ako iní kresťania slávime na Veľkonočnú nedeľu, je pre nás nádejou nového života," dodal Peres.

V chráme Reformovanej kresťanskej cirkvi v Bratislave na Námestí SNP sa na Veľký piatok, ako aj na Veľkonočnú nedeľu a Veľkonočný pondelok predpoludním konajú bohoslužby v slovenskom a maďarskom jazyku.

V Reformovanom zbore v Bratislave v období pôstu pred Veľkou nocou už tradične organizujú rôzne zbierky na pomoc ľuďom, ktorí to potrebujú. "Tento rok sme sa zamerali na finančné zbierky na pomoc Ukrajine v rámci celocirkevnej zbierky RKC na Slovensku. Teraz počas veľkonočných sviatkov uskutočníme v našom zbore už tretiu etapu tejto zbierky," vysvetlil Imrich Peres.