Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Predsedovia strán podpísali programové priority, na tomto sa dohodli

Na snímke sprava predseda strany Smer-SD a premiér SR Robert Fico, predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko, predseda strany Most-Híd Béla Bugár a predseda strany #Sieť Radoslav Procházka na brífingu počas rokovania trojčlenných delegácii strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť na Úrade vlády SR v Bratislave 15. marca 2016. Foto: TASR/Martin Baumann

Predstavitelia strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť sa dohodli na programových prioritách novej vlády.

Bratislava 15. marca (Teraz.sk/TASR) - Rokovania o zostavení vlády a jej prioritách na Úrade vlády pokračujú.

Predstavitelia strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť sa dohodli na programových prioritách novej vlády. Oznámili to dnes po rokovaní trojčlenných delegácií. Lídri by teraz mali hovoriť o personálnych otázkach.

"Štyria predsedovia podpísali programové priority na roky 2016 až 2020, ktoré môžu tvoriť základ programového vyhlásenia vlády. Výsledok je prienikom programov a priorít týchto politických subjektov. Je to výborný základ pre vypracovanie prípadného vládneho programu," povedal líder Smeru-SD Robert Fico. "Dosiahli sme výsledok, ktorý je prienikom programov," dodal.

Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť schválili programové priority vlády


Zároveň vyzval médiá a kritizujúcich politikov, aby nespochybňovali demokratické spôsoby vytvárania nového vládneho kabinetu a väčšiny v NR SR. "Je tu seriózny záujem štyroch subjektov pokračovať v ďalších rozhovoroch a pristúpiť tak k vytvoreniu stabilnej vlády a väčšiny v parlamente. Náš postup je štandardný a demokratický a odmietam akékoľvek spôsoby strašenia, ohovárania a až podnecovania k určitým prejavom nespokojnosti až nenávisti voči tomu, čo robíme," zdôraznil Fico.

Tieto programové priority podľa neho môžu tvoriť základ programového vyhlásenia vlády. Súčasťou priorít sú tak otázky boja proti korupcii, zlepšovanie podnikateľského prostredia, ale budú zachované aj prvky sociálneho štátu, na ktorých trval Smer-SD.
Priority novej vlády v oblasti boja s korupciou

.
Priority novej vlády v oblasti daní, odvodov a verejných financií

Predseda SNS Andrej Danko uviedol, že SNS svojich voličov pri podpise týchto priorít nezradila. Zároveň dodal, že SNS sa podarilo dosiahnuť konsenzus v otázke podpory podnikateľského prostredia a nepredávania strategických spoločností štátu. "Takmer neexistuje bod, ktorý by sa nám nepodarilo presadiť. S úžasom som pozeral, ako sú spochybňované ústavné postupy. Vidím, že koalícia je traumou pre ľudí, ktorí nechcú riadiť štát," odkázal kritikom.

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár tvrdí, že tieto štyri strany sa postavili čelom k zodpovednosti, ktorú získali vo voľbách. "Tá hovorí aj o tom, aby sme nepripustili predčasné voľby, zastabilizovali štát a aby sa v budúcich voľbách nedostali do NR SR extrémistické sily. Toto je naša zodpovednosť. Som rád, že sme sa dohodli na programových prioritách," konštatoval.

Bugár vyzdvihol udržať transatlantickú a európsku orientáciu vlády, ako aj akceptovanie protischránkového programu Mostu-Híd. Zároveň konštatoval, že do programových priorít sa dostali aj otázky regionálneho rozvoja a podpory menšín.

Líder #Siete Radoslav Procházka považoval za dôležité dospieť k zreteľnému rozdielu v porovnaní s doterajšími vládami. Preto sme sa okrem vlajkovej lode, teda hmotná zodpovednosť politikov a zákaz schránkových firiem, usilovali o tri veci - podpora zanedbaných regiónov, ochrana a rozvoj strednej vrstvy a dosiahnutie reálnej účasti opozície na kontrole výkonnej moci, a to najmä v zdravotníctve. "To, že sme to presadili, je pre #Sieť dobrým dôvodom si myslieť, že naša prípadná účasť na vláde národnej dohody prinesie úžitok," uzavrel.

Viac peňazí do školstva


Do školstva by malo ísť výrazne viac verejných investícií a zároveň by malo prejsť zásadnými vnútornými zmenami systému. Dohodli sa na tom dnes strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť, ktoré podpísali programové priority vznikajúcej vlády.
Na snímke sprava predseda strany Smer-SD a premiér SR Robert Fico, predseda strany #Sieť Radoslav Procházka, predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko a predseda strany Most-Híd Béla Bugár odchádzajú po brífingu na ďalšie rokovanie trojčlenných delegácii strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť na Úrade vlády SR v Bratislave 15. marca 2016.
Foto: TASR/Martin Baumann


Zhodli sa aj na tom, že k tvorbe programového vyhlásenia vlády prizvú aj zástupcov pracovníkov školstva. Prijatá by mala byť tiež dlhodobá koncepcia obsahu výchovy a vzdelávania. Plánujú hľadať aj nové zdroje financovania športu a kultúry, pri čom by chceli využiť súkromné zdroje.

Strany sa dohodli aj na skvalitňovaní systému duálneho vzdelávania, zvýšení podpory pre obnovu národných kultúrnych pamiatok. V neposlednom rade chcú posilniť občiansku výchovu proti extrémizmu a totalitným režimom.

Opozícia bude mať zastúpenie v kontrolných orgánoch


Opozícia by mala mať zastúpenie v kontrolných orgánoch štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne a v Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Plánujú tiež obmedziť zisk súkromných zdravotných poisťovní a viditeľne posunúť kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti. Malo by sa tiež transparentnejšie nakladať s verejnými zdrojmi. Čakacie doby na zdravotné a ošetrovateľské výkony by mali byť kratšie a mali by sa tiež zaviesť prehľadné pravidlá pri platbách pacientov. Strany sa dohodli aj na zavedení systému DRG v plnom rozsahu a na plnej aplikácii systému e-Health.

Na snímke sprava predseda strany Smer-SD a premiér SR Robert Fico, predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko, predseda strany Most-Híd Béla Bugár a predseda strany #Sieť Radoslav Procházka na brífingu počas rokovania trojčlenných delegácii strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť na Úrade vlády SR v Bratislave 15. marca 2016.
Foto: TASR/Martin Baumann


Chcú účinný protischránkový zákon aj otvorené vládnutie



Účinný protischránkový zákon, otvorené vládnutie, snaha presadiť ústavný zákon o preukazovaní pôvodu majetku, ale aj vymedzenie politických nominácií a profesionalizácia štátnej správy. Dohodli sa na tom dnes strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť, ktoré podpísali programové priority vznikajúcej vlády.

Tvoriaca sa vláda chce tiež vytvoriť podmienky na zavedenie osobnej hmotnej zodpovednosti osôb nakladajúcich s verejnými zdrojmi. Zákonom plánuje upraviť zákaz poskytovania a prijímania neetických výhod, chce tiež zdokonaliť a rozšíriť systém povinného zverejňovania zmlúv. Mieni zároveň začleniť iniciatívu "Rule of Law" do programového vyhlásenia vlády.

Pri návrhoch zákonov by sa mohla po novom uvádzať aj protikorupčná doložka. Zároveň by sa mala posilniť ochrana verejného záujmu v záväzkovo-právnych vzťahoch.

Tvoriaci sa kabinet by chcel vytvoriť ďalších 100.000 pracovných miest



Tvoriaca sa vláda Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a #Siete by chcela podporou hospodárskeho rastu vytvoriť ďalších 100.000 pracovných miest a znížiť nezamestnanosť pod desať percent. Dohodli sa na tom dnes strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť, ktoré podpísali programové priority vznikajúcej vlády.

Plánujú dôsledne uplatňovať sociálny dialóg, primerane zvyšovať minimálnu mzdu, presadzovať adresné sociálne opatrenia. Strany by chceli valorizovať dôchodky, zvýšiť vianočný príspevok pre dôchodcov a umožniť programový výber v druhom dôchodkovom pilieri.

Poberanie príspevku pri rodičovskej starostlivosti by malo byť flexibilné. Sprísniť by sa mali podmienky pri poskytovaní sociálnych dávok pre osoby, ktoré odmietajú pracovať. Tvoriaci sa kabinet plánuje podporovať prácu v sociálne zaostalých komunitách.

Zaviesť by sa mohol účinný inštitút osobného bankrotu. Budúci kabinet by mal pokračovať aj v boji s úžerou. Avizuje aj dôsledné využívanie regulačného rámca na stabilitu cien.

Štvorica strán avizuje zvýšenie verejnej kontroly justície



Zvýšenie verejnej kontroly justície, od výberu cez hodnotenie až po disciplinárne konanie sudcov, avizujú strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť v programových prioritách, ktoré dnes podpísali. V kapitole polícia a súdy hovoria aj o posilnení občianskeho prvku v Súdnej rade SR.

Štvorica strán chce ďalej zvýšiť osobnú zodpovednosť za rozhodovanie sudcov, zaviesť zásadné opatrenia na zvýšenie efektívnosti súdov s cieľom zrýchliť súdne konania, presadiť ústavný zákon o tvorbe Ústavného súdu SR a pripraviť nový zákon o spravodajských službách.

Lídri medzi priority zaradili aj inštitucionálne posilnenie nezávislosti kontroly činnosti ozbrojených zborov, posilnenie parlamentnej kontroly menovania policajného prezidenta a obmedzenie možnosti jeho odvolania na zákonom stanovené dôvody.

Tvoriaca sa vláda chce znížiť daň z príjmu firmám a zrušiť daňové licencie



Daň z príjmov právnických osôb by sa mala znížiť na 21 percent. Jej ďalšie znižovanie by sa malo každoročne prehodnocovať. Daňové licencie by mali k 1. januáru 2018 zaniknúť. Rozpočet do roku 2020 by mal byť vyrovnaný. Dohodli sa na tom dnes strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť, ktoré podpísali programové priority vznikajúcej vlády.

Tvoriaca sa vláda sa dohodla aj na zvýšení limitov na uplatňovanie paušálnych výdavkov pre živnostníkov a znižovaní administratívnej záťaže pri podnikaní. Prehodnotiť by sa mohla aj daňová a účtovná legislatíva, čo má viesť k podpore investícií.

Naďalej by sa malo pokračovať v uplatňovaní osobitných odvodov a daní v regulovaných odvetviach. Je možné, že sa rozšíria na ďalšie odvetvia. Strany sa dohodli aj na dosiahnutí vyrovnaného rozpočtu do roku 2020 a na dodržiavaní rozpočtovej disciplíny.

Vznikajúci kabinet chce dobudovať R2, R3, R4, R7, vrátiť by sa mohli aj IC vlaky



Strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť, ktoré zrejme vytvoria novú vládu, plánujú dobudovať dopravnú infraštruktúru, zvlášť rýchlostné cesty R2, R3, R4 a R7. Vrátiť by sa mohli IC vlaky a pripraviť by sa mohli aj podmienky pre zriadenie národného leteckého a vodného dopravcu. Dohodli sa na tom dnes predstavitelia strán a podpísali programové priority vznikajúcej vlády.

Osobitné stimuly by mali ísť na rozvoj slovenského kúpeľníctva. Vznikajúca vláda chce pokračovať v podpore najmenej rozvinutých regiónov. Malé a stredné podniky by si mohli nárokovať úľavy. To by mohlo priniesť do najmenej rozvinutých regiónov nové pracovné miesta.

Tvoriaca sa vláda by mala prijať aj nové znenie zákona o strategických podnikoch a mala by tiež zakázať privatizáciu strategického majetku štátu. Zvýšiť by sa mala aj potravinová bezpečnosť Slovenska a podiel slovenských potravinárskych výrobkov z domácich surovín na spotrebiteľskom trhu. Mala by sa tiež podporovať obnova výrobného a spracovateľského potravinárskeho segmentu.

Štvorlístok zachová málotriedky a zmení výučbu slovenčiny pre menšiny



Financovanie menšinových kultúr by mal riešiť nový fond. Málotriedky by mohli byť zachované a slovenčina by sa na menšinových školách mohla vyučovať inak ako doteraz. Dohodli sa na tom dnes strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť, ktoré podpísali programové priority vznikajúcej vlády.

Zhodli sa aj na tom, že Slovensko by malo pokračovať v proeurópskej a proatlantickej orientácii. Štvorlístok je za silnejšie postavenie národných parlamentov v rámci EÚ. Zhoduje sa aj na tom, že slovenské predsedníctvo v Rade EÚ by malo prebehnúť dôstojne a úspešne.

Aktualizovať by sa mala bezpečnostná a obranná stratégia Slovenska. Krajina by tiež mala posilniť starostlivosť o zahraničných Slovákov.

Budúca vláda chce tiež pokračovať v protipovodňových opatreniach, ako aj v opatreniach na zabezpečenie splnenia záväzkov v oblasti klimatických zmien. Sprehľadniť by sa mali pravidlá pri posudzovaní vplyvov na životné prostredie.


Pozrite si príchod B. Bugára pri príchode na úrad vlády


Personálne otázky sa údajne zatiaľ neriešili. "Prioritne, keďže ide o štyri subjekty s rôznymi pohľadmi a rozdielnymi hodnotami, sme riešili programové prieniky. Nenašli sme také témy alebo otázky, ktoré by nás definitívne rozdeľovali," uistil v pondelok Fico.

Šéf komunikácie Úradu vlády SR Erik Tomáš novinárom povedal, že keď sa delegácie dohodnú na programových prioritách, spoločne sa postavia pred médiá, čo by malo byť v krátkom čase. Následne budú pokračovať v rokovaní o ďalších otázkach, vrátane personálnych.