Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Šport

Biatlonový direktor Fusko bez vážnejších direktív, logistika funguje

Na snímke maskot, ktorého predstavili počas tlačovej konferencie k 27. Svetovej zimnej univerziáde (SZU) Štrbské Pleso - Osrblie v Bratislave 15. januára 2015. Foto: TASR/Martin Baumann

Pred 16 rokmi v Osrblí zažil SZU v inej funkcii, bol trénerom mužov a aj páchateľom originálnej stávky.


Osrblie 18. januára (TASR) - Direktor Tomáš Fusko ovláda celú logistiku univerziádnych pretekov v biatlone dokonale a bez vážnejších direktív ju kočíruje. Pred 16 rokmi v Osrblí zažil SZU v inej funkcii, bol trénerom mužov a aj páchateľom originálnej stávky. Práve vďaka nemu sa musel prezident zväzu Benjamín Leitner ako ľadový medveď dobrovoľne namočiť do mrazivej nádrže vody.

Príhoda s Benjamínom Leitnerom vyvoláva aj s odstupom času u riaditeľa pretekov na SZU šibalské iskry v očiach. "Marek Matiaško nám získal bronz a Beňo Leitner ho zaujímavo pokropil. Vtedy bol prezident zväzu a pred pretekmi nás podpichoval slovami, no zase tí vaši muži, som zvedavý, ako to bude vyzerať. A ja mu na to, neboj, bude medaila. Reakcia bola pre Beňa príznačná, hneď vykríkol, že sa môže aj staviť a mne nebolo viac treba, aby som vymyslel trest, kúpanie v jazere."

Radosť bola obrovská a mráz v eufórii prenikal pod kožu ako dávny kamarát. "Bolo to úžasné, vždy sa tešíme z našich úspechov, bol to naozaj ošiaľ. My najlepšie vieme, čo za každým úspechom stojí, koľko námahy a odriekania. Osrblie'99 dopadlo veľmi úspešne a rád naň spomínam."

Pre Tomáša Fuska je pozícia riaditeľa pretekov na SZU nová. "Ešte som ich na SZU neorganizoval, ale podľa papierov sa univerziáda považuje za druhé najväčšie podujatie po olympiáde. Inak neviem porovnať, či to bude trebárs ako Svetový pohár. Pozeral som si prihlášky, menoslov výprav, budú to asi béčka jednotlivých krajín. Športová výkonnosť bude teda asi nižšia, no čo do rozsahu organizácie by porovnanie s olympiádou bolo asi namieste."

Šéf pretekov si na svoju funkciu navykol od roku 2003, odvtedy sa na podujatiach rôzneho významu vždy osvedčil. "Teraz je to trochu zložitejšie tým, že centrálny organizačný výbor pôsobí inde. Komunikácia síce funguje, no tak trochu od ruky. Zapojilo sa veľa ľudí, nie všetkých poznám, logistika je zložitejšia. Inak biatlon si organizujeme sami, funguje to tak, ako sme si navykli. Pravidlá FISU však treba rešpektovať, sú dosť náročné, systém prevzali zo ZOH a v tomto duchu sa pracuje."

Bude to aj o teste vynoveného a rekonštrukciou zmeneného Osrblia. "Administratívna budova nám významne uľahčí život, všetko dôležité sme do nej pomestili. Je nová, treba ju vyskúšať, aby nás niečo neprekvapilo. Lepší test ako univerziádu sme si nemohli želať, vhupli sme do toho hneď naostro."

Čím sa vždy osrbliansky areál pýšil, boli trate, členité, náročné, profilom výnimočné. Tomáš Fusko ich taktiež vyzdvihol: "Sú štandardne perfektné, pretekári sem radi chodia. Nastriekali sme dostatok snehu, nemusíme improvizovať, určite ich dokonale pripravíme. Máme za sebou preteky Viessmann Cupu, navozíme ešte na okruh chýbajúci sneh a trate by mali byť parádne. Do nedele by sme mali zahlásiť hotovo, bude to určite na vysokej úrovni."