Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Šport

Organizátori SZU vyzvali divákov,aby prichádzali hromadnou dopravou

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Turanovič

Električky i zubačky v regióne Vysokých Tatier budú počas Svetovej zimnej univerziády (SZU) od 24. januára do 1. februára posilnené.

Poprad 21. januára (TASR) – Električky i zubačky v regióne Vysokých Tatier budú počas Svetovej zimnej univerziády (SZU) od 24. januára do 1. februára posilnené. Organizátori preto vyzývajú verejnosť, aby autá odstavili v podhorí alebo na pripravených parkoviskách a využili hromadnú dopravu na presun do dejiska univerziády na Štrbské Pleso. "Verím, že návštevníci využijú jedinečnú možnosť a prídu sa pozrieť na toto významné športové podujatie. Všetkých, ktorí prídu, však chceme poprosiť, aby svoje autá nechali buď v Tatranskej Štrbe, vo Vyšných Hágoch, alebo inde vo Vysokých Tatrách, prípadne v Poprade a využili ozubnicovú železnicu zo Štrby na Štrbské Pleso a električku, ktorá bude jazdiť z Popradu cez Starý Smokovec až na Štrbské Pleso," upozornil starosta obce Štrba Michal Sýkora.

Organizátori veria, že príde dostatok návštevníkov a užijú si pravú zimnú športovú atmosféru. Zároveň vyzvali občanov, aby si naplánovali príjazd na SZU o čosi skôr, aby sa vyhli zápcham a prípadnému zdržaniu. Otvárací ceremoniál bude v sobotu 24. januára o 18. hodine. Dôchodcovia i študenti budú mať zadarmo električku i zubačku na Štrbské Pleso. Posilnené sú električkové a vlakové spoje nielen z územia Vysokých Tatier a Popradu, ale aj zo širšieho regiónu v smere zo Starej Ľubovne a Tatranskej Lomnice. Presné informácie o odchode a príchode jednotlivých spojov nájdu návštevníci na internetových stránkach www.tatry.sk a www.regiontatry.sk. Všetky informácie o priebehu univerziády budú priebežne aktualizované.

"Lyžiarske stredisko na Štrbskom Plese bude počas celej univerziády otvorené, bude sa dať lyžovať na všetkých zjazdovkách, výnimka bude tá, že lyžiari sa autom nedostanú priamo do strediska. Svoje vozidlá budú musieť zaparkovať buď na centrálnom parkovisku pri železničnej stanici, alebo nižšie. Je pre nich pripravená náhradná doprava v podobe skibusov, budú jazdiť dva v posilnenom režime, v intervaloch 15 až 20 minút. Posunuli sme zastávku aj k Novému Štrbskému Plesu pri bývalom hoteli Baník," zdôraznila výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská. Skibusy budú primárne určené pre lyžiarov.

Návštevníci SZU sa okrem jednotlivých športových disciplín môžu tešiť aj na viaceré sprievodné podujatia. Tatranci a samosprávy z okolitého regiónu pripravili jednak kultúrny program pred medailovými ceremoniálmi, okrem toho môže verejnosť navštíviť aj Tatranské regionálne centrum určené na spoločnú prezentáciu. "Budú tam remeselníci, ktorí predvedú svoje umenie a zároveň budú predávať svoje výrobky, prezentovať sa budú jednotlivé informačné kancelárie a OOCR, pripravený tam je aj krátky kultúrny program, v ktorom sa postupne predstavia jednotlivé obce a mestá, konkrétne Štrba, Poprad, Vysoké Tatry, Kežmarok, Spišská Belá, Liptovská Teplička, Svit a Veľká Lomnica," dodal Sýkora.

Zároveň sa vydávajú nové propagačné materiály, jednak pre domácich, ale aj zahraničných návštevníkov, k dispozícii budú i mapy športového areálu a suveníry. "Pri príležitosti organizácie SZU sme publikáciu Tatranský pohár vydali aj v anglickom jazyku. K dispozícii bude 26. januára aj príležitostná poštová pečiatka, dáme vyraziť aj pamätnú mincu a pri stánkoch v našom centre budú dva veľké kláty, kde si budú môcť ľudia sami vyraziť mincu so symbolom univerziády a Štrbským Plesom, ale aj tzv. štrbský denár so šoldovským krížom, ktorý je veľmi vzácny," uzavrel Sýkora.