Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia

Analytici Úradu vlády sa pozrú na možnosti zlepšenia vysokého školstva

Na snímke prázdna chodba s plagátmi o upozorneniach na nový koronavírus v areáli Univerzity Komenského na Šafarikovom námestí, ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Jednou z výziev je napríklad automatizácia a s ňou spojený nedostatok pracovníkov s kľúčovými zručnosťami.

Bratislava 20. apríla (TASR) – Analytici Úradu vlády (ÚV) SR sa pozrú na možnosti zlepšenia kvality vysokého školstva na Slovensku. Zároveň tvrdia, že napriek tomu, že sa podarilo presadiť niekoľko reforiem v oblasti vysokého školstva, naďalej Slovensko čelí v tejto problematike rôznym výzvam. TASR o tom informovali z ÚV SR.

Jednou z výziev je napríklad automatizácia a s ňou spojený nedostatok pracovníkov s kľúčovými zručnosťami. "Ďalšou skutočnosťou je vysoký podiel slovenských študentov, ktorí sa rozhodnú pre štúdium na vysokej škole v zahraničí, momentálne ide o 17 percent v porovnaní s dvojpercentným priemerom krajín OECD. Napriek tomu, že počet študentov vysokých škôl stúpa, stále v ich počte zaostávame za zvyškom krajín OECD," tvrdia analytici. Vysoké školstvo sa podľa nich potrebuje prispôsobiť potrebám pracovného trhu a stať sa čo najlepšou možnosťou štúdia pre mladých ľudí.

Projekt na zvýšenie kvality vysokého školstva bude zameraný na analýzu a preskúmanie legálnych a inštitucionálnych štruktúr vysokého školstva v porovnateľných štátoch EÚ, ktoré úspešne implementovali zmeny a nové politiky, ako aj vypracovanie akčného plánu pre vysoké školstvo so zameraním na riadenie a financovanie. V rámci projektu bude Inštitút pre stratégie a analýzy SR spolupracovať s Európskou komisiou a OECD, spolupráca je naplánovaná aj s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR a jeho inštitúciami.

Program na podporu štrukturálnych reforiem je program EÚ, ktorý poskytuje cielenú podporu všetkým krajinám EÚ pri ich inštitucionálnych, administratívnych reformách a reformách podporujúcich rast. Podpora z tohto programu zahŕňa celý reformný proces od prípravy a koncepcie reforiem až po ich realizáciu a je poskytovaná na základe dopytu.