Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Tipsport Liga

Slovan zdolal Liptovský Mikuláš 5:2, vo štvrťfinále ho čakajú Košice

Na snímke vľavo Jakub Nespala (Liptovský Mikuláš) a vpravo Michal Beňo (Slovan) počas 50. kola hokejovej Tipos extraligy HC Slovan Bratislava – HK 32 Liptovský Mikuláš v piatok 8. marca 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Vedenie Slovana tento zápas pripravilo v retro štýle, hráči nastúpili v replikách dresov z roku 1979, kedy získali historický titul majstra ČSSR.

Bratislava 8. marca (TASR) - Hokejisti Slovana Bratislava zvíťazili v poslednom 50. kole základnej časti doma nad Liptovským Mikulášom 5:2. Zverenci Petra Oremusa si vďaka trom bodom zabezpečili priamy postup do štvrťfinále play off, do vyraďovačky vstúpia z 5. miesta. Vo štvrťfinále ich čakajú Košice.

Vedenie Slovana tento zápas pripravilo v retro štýle, hráči nastúpili v replikách dresov z roku 1979, kedy získali historický titul majstra ČSSR. S aktívnou kariérou sa zároveň rozlúčil bývalý hráč klubu Roman Kukumberg st.

50. kolo TEL:

HC Slovan Bratislava - MHk 32 Liptovský Mikuláš 5:2 (2:1, 1:1, 2:0)

Góly: 9. Pecararo (Sersen), 10. Pecararo (Findlay, Golian), 40. Mahbod (Holway, Findlay), 52. Mahbod (Findlay, Pecararo), 60. Poirier (Bergman, Findlay) – 1. Quince (Ullman, Thompson), 27. Sejna (A. Nauš, T. Nauš). Rozhodovali: Hronský, Orolín – Stanzel, Junek, vylúčení: 1:2, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, 7426 divákov.

Slovan: Godla – Holway, Golian, Kubka, Maier, Bergman, Sersen, Beňo – Pecararo, Findlay, Poirier – Fominych, Mahbod, Takáč – Török, Preisinger, Lukošik – Žitný, Šille, Dudáš – Kukumberg

L. Mikuláš: Rychlík – Fekiač, Lalík, Ullman, Thompson, Konrád, Hraško, Zimáni – Sejna, Quince, Avtsin – Vojtech, T. Nauš, A. Nauš – Lahtinen, Sukeľ, Valigura – Nespala, Vankúš, Tkáč


Slovan potvrdil dobrú formu, Oremus: "Chalani sa zomkli"


Hokejisti Slovana Bratislava splnili úlohu favorita a v poslednom 50. kole Tipos extraligy zdolali Liptovský Mikuláš 5:2. Zverenci Petra Oremusa si tak zaistili priamy postup do štvrťfinále, kde ich čakajú Košice.

Liptáci išli v Bratislave do vedenia, ale potom už na Slovan nestačili najmä pohybom. "Dali sme príležosť mladým chalanom a tým, čo hrali menej. Chceli sme vyhrať, ale nehrali sme dobre v oslabeniach. Robili sme chyby a súper bol dôraznejší pred bránkou, Ale pred chalanmi klobúk dolu, za výkon si zaslúžia pochvalu," povedal manažér Liptákov Maris Jass.

V drese Slovana sa dvakrát presadili legionár Samson Mahbod a Liam Pecararo, no tréner Oremus pochválil celý tím: "Nič len triumf nás mohol posunúť do šestky, to je vždy zložité. Ale chalani to zvládli. Ale my sme si to vybojovali už skôr, z 24 zápasov sme vyhrali 16. Slovan si to zaslúži, chalani urobili kus práce. Najväčšia vďaka patrí im ako sa zomkli. Robili maximum, posunúť vyššie sa už asi nedalo, ale bolo dôležité vyhnúť sa predkolu. Prestávku využijeme na to aby sme sa naštartovali."


Kukumberg si vychutnal ovácie: "Takto som sa chcel rozlúčiť"


Už po 37 sekundách piatkového duelu Tipos extraligy medzi Slovanom Bratislava a Liptovským Mikulášom sa na štadióne Ondreja Nepelu ozval skandovaný potlesk. Roman Kukumberg starší sa rozlúčil s kariérou po boku svojho syna, s ktorým si zahral v jednom striedaní.

Vedenie Slovana pre túto príležitosť požiadalo Ligovú radu o výnimku, na základe ktorej mohol nastúpiť do prvého striedania. Kukumberg st. nefiguroval na oficiálnej zápasovej súpiske, v prípade že by dal gól, by tak neplatil. Motívom rozlúčky bolo jeho želanie, zahrať si po boku syna aspoň na pár sekúnd. Po 37 sekundách na ľade arbitri prerušili hru a bývalá opora Slovana si mohla vychutnať ovácie 7426 divákov. "Vedel som, že aj keby som dal gól, alebo mal asistenciu, tak nebude platiť. Ale takto som sa chcel rozlúčiť po boku syna. Ale veľmi si ma nevšímal, to si povieme inde (úsmev). Ale bolo to zvláštne, bol plný štadión. Telo si pýta koniec, ale človeku sa nechce končiť keď vidí toľko ľudí, taký štadión a to všetko okolo," povedal Kukumberg st.

Odteraz bude syna Romana sledovať už len ako divák. "Stále som jeho najväčší kritik, viac mu vytýkam ako chválim, ale ja som už taký. Chcem, aby robil veci lepšie. Vraj sa štýlom hry podobáme, najmä v pohybe. Hovoria to ľudia, ale neviem to posúdiť. Nedávno mal 18, ale verím, že bude lepší. Hokej je dnes iný ako bol predtým. Je to dnes ťažšie. Mne sa v mojej dobe páčil hokej viac, ako je dnes."

Kukumberg st. získal so Slovanom dva tituly, jeden má aj s Trenčínom. Ako hráč Kazane získal s tímom Gagarinov pohár v KHL. "Pamätám si, keď som prišiel do Slovana, mal som 26 rokov. Spískalo sa to na kúpalisku Tehelné pole vedľa. Naozaj. Bola to náhoda, spomienok je veľa. A veľa pekných. Cesty autobusom, kabína, vymýšľali sme rôzne hlúposti. Mrzí ma len to, že som nikdy nezažil oslavu titulu na domácom ľade. Aj so Slovanom, aj s Trenčínom a aj v Kazani sme vyhrali posledný zápas sezóny vonku. To som chcel zažiť."

Štyrikrát štartoval na MS v drese Slovenska, najväčší úspech zažil v národnom drese na MS 2004, keď Slováci pod vedením Františka Hossu skončili na 4. mieste po prehre s USA v zápase o bronz 0:1 po nájazdoch. "Vtedy som bol mladý holub, ani som nevedel ako som sa tam dostal. Ale aj tak mi je ľúto, že sme boli štvrtí. Ale nerád spomínam na obdobie, keď som bol v Kanade. Tejto téme sa snažím vyhýbať."

Po skončení kariéry si zaspomínal aj na trénerov, ktorí ho formovali, no kto v ňom zanechal najhlbšiu stopu nechcel konkretizovať: "Je ich veľa. Ale ten najdôležitejší je v Trenčíne a nedávno sme boli spolu. On o tom vie. Ale takí najhlavnejší boli dvaja, oni to vedia."