Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia UNESCO a veda

Svetový kongres biosférických rezervácií sa prvýkrát koná mimo Európy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Program človek a biosféra je medzivládny vedecký program, ktorého hlavným cieľom je zlepšiť vzťah medzi obyvateľmi planéty a prostredím, v ktorom žijú.

Lima 14. marca (TASR) - Svetový kongres biosférických rezervácií sa po prvýkrát vo svojej histórii koná mimo európskeho kontinentu. Štvordňové podujatie sa začalo dnes v peruánskej Lime.

V poradí už 4. Svetový kongres biosférických rezervácií organizuje UNESCO v spolupráci s peruánskym ministerstvom životného prostredia a národným úradom pre chránené prírodné oblasti.

Zúčastňujú sa na ňom predstavitelia štátov, experti z vedeckej oblasti a súkromného sektora, ako aj odborníci z OSN a mimovládnych organizácií. Vyvrcholením kongresu má byť prijatie Limskej deklarácie a Limského akčného plánu 2016-2025, ktoré určia nosné línie správy biosférických rezervácií na nadchádzajúcich desať rokov.

Počas kongresu sa bude rokovať predovšetkým o vzdelávaní podporujúcom udržateľný rozvoj, o ekonomickej životaschopnosti mechanizmov ochrany prírody a ochrane prírodných zdrojov.

Medzinárodná koordinačná rada Programu UNESCO Človek a biosféra (MAB), ktorej členom je aj Slovenská republika, bude zasadať hneď po kongrese. Jej hlavným programom bude prehodnotenie nových návrhov na zápis do Zoznamu biosférických rezervácií UNESCO. Rada sa vyjadrí k prijatiu vyše tridsiatich nových rezervácií, ako aj k rozšíreniu už existujúcich.

Celosvetová sieť biosférických rezervácií pozostáva v súčasnosti zo 651 oblastí, ktoré sa nachádzajú v 120 krajinách. Svetová sieť biosférických rezervácií pokrýva také významné územia ako napríklad kambodžské jazero Tonle Sap, Jazero nosorožcov v Burkina Faso, biosférická rezervácia Huascarán (Peru), či El Trifinio – cezhraničná biosférická rezervácia nachádzajúca sa medzi Hondurasom, Guatemalou a Salvadorom. Na územiach biosférických rezervácií UNESCO žije celkovo vyše 160 miliónov ľudí.

Slovenská republika má v Zozname biosférických rezervácií zapísané 4 rezervácie: Biosférická rezervácia Východné Karpaty, Biosférická rezervácia Tatry, Biosférická rezervácia Slovenský kras a Biosférická rezervácia Poľana.

Program človek a biosféra, ktorý UNESCO založilo na začiatku sedemdesiatych rokov, je medzivládny vedecký program, ktorého hlavným cieľom je zlepšiť vzťah medzi obyvateľmi planéty a prostredím, v ktorom žijú.

TASR o tom Limy informoval Ing. Július Oszlányi, vedecký pracovník Ústavu krajinnej ekológie SAV.