Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Koalícia si delí posty v parlamente, v hre je 19 kresiel

Na snímke sprava predseda strany Smer-SD a premiér SR Robert Fico, predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko, predseda strany Most-Híd Béla Bugár a predseda strany #Sieť Radoslav Procházka. Foto: TASR - Andrej Galica

Budúca koalícia sa už dohodla, že predsedom NR SR bude nominant SNS, mal to by to byť priamo predseda Andrej Danko.

Bratislava 18. marca (TASR) - Budúce koaličné strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť si delia posty v Národnej rade SR. Okrem vedenia parlamentu, pri ktorom kľúč oznámili už skôr, je v hre 19 predsedníckych kresiel vo výboroch.

Aj tieto pozície, podobne ako predseda a podpredsedovia parlamentu, sa volia v pléne. Líder Smeru-SD Robert Fico už skôr oznámil, že aj budúca koalícia bude pokračovať v tradícii obsadzovania šéfov kontrolných výborov opozičnými poslancami.

Predseda #Siete Radoslav Procházka, ktorý už rokovanie v parlamente opustil, detaily hovoriť nechcel. Priznal, že návrh na rozdelenie výborov už padol, ale prediskutovať si ho najskôr chce na straníckej centrále.

Jasné stále nie je, ako #Sieť vyrieši situáciu, keď po odchode troch poslancov nemá nárok na vytvorenie poslaneckého klubu. V zákulisí sa už hovorilo o možnosti, že poslanci #Siete budú formálne fungovať v klube Mostu-Híd. "O tomto sme zatiaľ vôbec nehovorili," povedal Procházka.

Štyrom opozičným stranám SaS, OĽaNO-NOVA, ĽSNS a Sme rodina by mali patriť predsednícke funkcie v Osobitnom kontrolnom výbore NR SR na kontrolu činnosti NBÚ, Osobitnom kontrolnom výbore NR SR na kontrolu činnosti SIS, Osobitnom kontrolnom výbore NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva a vo Výbore NR SR na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ. Opoziční poslanci sú tradične aj na čele Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií a Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny. V doterajšom volebnom období viedol opozičný poslanec aj Zahraničný výbor NR SR, predtým to však nebývalo pravidlom.



Okrem týchto výborov sú v parlamente aj Mandátový a imunitný výbor NR SR, Výbor NR SR pre európske záležitosti, Ústavnoprávny výbor NR SR, Výbor NR SR pre financie a rozpočet, Výbor NR SR pre hospodárske záležitosti, Výbor NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, Výbor NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj, Výbor NR SR pre sociálne veci, Výbor NR SR pre zdravotníctvo, Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť, Výbor NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport a Výbor NR SR pre kultúru a médiá.

Budúca koalícia sa už dohodla, že predsedom NR SR bude nominant SNS, mal to by to byť priamo predseda Andrej Danko. Smer-SD, Most-Híd a #Sieť nominujú po jednom podpredsedovi, štvrtý by mal patriť opozícii. Podľa volebného výsledku bude podpredsedu parlamentu nominovať SaS.