Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha

Na archívnej snímke z 29. marca 2024 bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovich, ktorý vyzýva na jeho prepustenie, sa nachádza na newyorskom Times Square pri príležitosti prvého výročia jeho uväznenia. Foto: TASR/AP

Gershkovicha zadržali vlani v marci počas pracovnej cesty v meste Jekaterinburg.

Moskva 19. apríla (TASR) - Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová vo štvrtok navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade, píše TASR s odvolaním sa na agentúru AFP.

"Veľvyslankyňa Tracyová dnes navštívila reportéra denníka The Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkovicha vo väznici Lefortovo, kde je nespravodlivo zadržiavaný už vyše roka," uviedlo americké veľvyslanectvo v Rusku na sociálnej sieti X. "Evan si udržiava dobrú náladu aj napriek pretrvávajúcemu čakaniu na začiatok súdneho procesu," dodalo. Povzbudenie mu podľa veľvyslanectva dodávajú správy vyjadrujúce podporu.

Gershkovicha zadržali vlani v marci počas pracovnej cesty v meste Jekaterinburg. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) tvrdí, že 32-ročný novinár na pokyn USA získaval štátne tajné informácie, dôkazy však neposkytla. Gershkovich, WSJ i vláda USA tieto obvinenia popierajú. Washington ho označil za neprávom zadržiavaného.

Reportér WSJ je prvým západným novinárom od čias Sovietskeho zväzu, ktorého v Rusku zatkli na základe obvinení zo špionáže.

Gershkovich informoval o dianí v Rusku aj počas invázie Moskvy na Ukrajinu, keď väčšina západných médií Rusko opustila. Rusko uviedlo, že sa uskutočňujú zákulisné rokovania o možnej výmene väzňov, ktorá by zahŕňala Gershkovicha.