Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Austrália a Tuvalu uzavreli klimatický pakt, má začať platiť tento rok

Na snímke poskytnutej tuvalskou vládou novozvolený premiér Feleti Teo (vpravo) skladá prísahu počas slávnostného ceremoniálu vo Funafuti na Tuvalu 28. februára 2024. Foto: TASR/AP

Austrália sa zaväzuje pomáhať Tuvalu v prípade prírodných katastrof, zdravotníckych kríz a vojenskej agresie – ale iba ak Tuvalu o pomoc požiada.

Sydney 9. mája (TASR) - Austrália a tichomorský ostrovný štát Tuvalu vo štvrtok oznámili uzavretie prelomového paktu o klíme a bezpečnosti. Najprv však museli doriešiť pripomienky Tuvalu, ktoré sa obávalo o stratu suverenity. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

"Máme spoločný zámer, aby zmluva nadobudla platnosť čo najskôr, ideálne v roku 2024," uviedli v spoločnom vyhlásení.

Základný text 11-stranovej zmluvy vypracovali ešte v novembri 2023. Všetkým obyvateľom Tuvalu, ktorých je približne 11.000, umožňuje presťahovať sa do Austrálie v prípade, že ich nízko položenú domovinu zaplaví stúpajúca hladina oceánov. Austrália sa zároveň zaväzuje pomáhať Tuvalu v prípade prírodných katastrof, zdravotníckych kríz a vojenskej agresie – ale iba ak Tuvalu o pomoc požiada.

K uzavretiu zmluvy došlo v čase, keď sa západné krajiny čoraz viac obávajú rozširovania vojenského vplyvu Číny v Tichomorí prostredníctvom jej bezpečnostných paktov.

Vláda Tuvalu však vyjadrila obavy v súvislosti s doložkou, podľa ktorej sa musí v prípade uzavretia obrannej dohody s iným štátom dohodnúť na tomto kroku s Austráliou. Vo vysvetľujúcom právne nezáväznom memorande, ktoré podpísali obe strany, sa uvádza, že táto doložka odráža bezpečnostné záruky Austrálie "a bude uplatňovaná v duchu rešpektu a priateľských konzultácií," dodáva AFP.