Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Zahraničie

Pamiatku obetí teroristov v Paríži si uctilo okolo 230.000 Francúzov

Na snímke účastníci tichého pochodu na pamiatku obetí teroristického útoku na satirický časopis Charlie Hebdo zo 7. januára 2015 vo francúzskom letovisku Nice v sobotu 10. januára 2015. Foto: TASR/AP

Najmenej tisíc ľudí sa dnes v Paríži zišlo pred supermarketom s kóšer potravinami, kde ozbrojený islamista v piatok počas rukojemníckej drámy zastrelil štyroch ľudí.

Paríž 10. januára (TASR) - Masové zhromaždenia, ktorých účastníci si uctili pamiatku 17 obetí troch útokov radikálnych džihádistov v Paríži, sa dnes konali v mnohých mestách Francúzska. Podľa francúzskych médií do ulíc francúzskych miest vyšlo dnes okolo 230.000 ľudí.

Veľká demonštrácia, za účasti francúzskej politickej elity a štátnikov zo zahraničia, sa uskutoční v nedeľu v Paríži. V súvislosti s touto akciou je francúzska polícia v najvyššej pohotovosti.



V juhofrancúzskom Toulouse bola účasť na pochode mestom najvyššia spomedzi všetkých miest, kde sa dnes zhromaždenia konali - podľa polície sa tam zišlo najmenej 80.000 ľudí. Na čele sprievodu kráčali novinári, ktorí mali na znak solidarity s chladnokrvne zastrelenými kolegami zo satirického týždenníka Charlie Hebdo v rukách perá či ceruzky alebo exemplár tohto periodika.

Podobná demonštrácia sa za účasti asi 30.000 ľudí konala aj v meste Nantes. Čelo sprievodu tvoril transparent s nápisom: "Žiť spolu, v slobode, rovnosti a solidarite".

V prímorskom meste Nice sa dnes popoludní uskutočnil tichý pochod, ktorého účastníci prešli po pobrežnej promenáde až k pomníku padlých, kde položili veniec s nápisom "My všetci sme Charlie".

Pochody a zhromaždenia sa uskutočnili aj v pyrenejskom meste Pau, v Orléanse, Besançone, ale aj v mestách Caen, Lannione, Bourges, Saint-Nazaire, Martigues a inde.

Francúzska vláda po prvých analýzach útokov v Paríži priznala, že došlo k zlyhaniu bezpečnostných služieb, keďže sa nepodarilo predísť ani stredajšej streľbe v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorej páchateľmi boli dvaja bratia hlásiaci sa k islamizmu, ani štvrtkovému útoku na policajnú hliadku na juhoparížskom predmestí Montrouge, kde bola smrteľne zranená mladá policajtka. Páchateľ tohto útoku potom v piatok v Paríži prepadol supermarket s kóšer potravinami, kde niekoľko hodín zadržiaval skupinu rukojemníkov, pričom štyroch z nich zastrelil. Elitné policajné jednotky všetkých troch útočníkov v piatok pri takmer simultánnej akcii usmrtili. Polícia pátra po partnerke jedného z nich.

Na snímke tisícky ľudí sa zúčastnili na demonštrácii solidarity s obeťami teroristických útokov na satirický časopis Charlie Hebdo a v okolí Paríža v prístavnom meste Marseille v sobotu 10. januára 2015.
Foto: TASR/AP


Páchateľom útoku na supermarket bol islamista afrického pôvodu Amédy Coulibaly, ktorý deň pred piatkovou rukojemníckou drámou na juhoparížskom predmestí Montrouge smrteľne zranil mladú policajtku a vážne zranil jej kolegu.

Priamo z obchodu sa Coulibaly skontaktoval s redakciou spravodajskej televízie BFMTV, prostredníctvom ktorej pohrozil, že zabije rukojemníkov, ak polícia zaútočí na Chérifa a Saida Kouachiovcov - dvojicu páchateľov útoku v redakcii Charlie Hebdo, ktorí sa po dvoch dňoch na úteku v piatok skryli v tlačiarni v priemyselnom parku v obci Dammartin-en-Goele. Coulibaly priznal, že koordinoval svoje útoky s Kouachiovcami.

Elitné policajné jednotky všetkých troch útočníkov v piatok podvečer pri takmer simultánnej akcii usmrtili.

Francúzska polícia v noci nadnes informovala, že v kóšer supermarkete našla nastražené výbušniny. Uviedla tiež, že štyri obete rukojemníckej drámy zastrelil Coulibaly, keď obchod v piatok krátko po 13.00 h obsadil, takže neprišli o život pri policajnom zásahu, ako sa špekulovalo.

Polícia naďalej pátra po Coulibalyho družke Hayat Boumeddienovej, podozrivej zo spoluúčasti na jeho zločinoch. Podľa najnovších správ zo zdrojov tureckej tajnej služby však bola v čase Coulibalyho útokov v Turecku. Naposledy ju videli 4. januára v blízkosti hraníc Turecka so Sýriou, kde sa jej stopa stratila.

Amédy Coulibaly a Hayet Boumddienová
Foto: TASR/AP
.

Netanjahu pripomenul židom vo Francúzsku, že Izrael je ich domovom

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
Foto: TASR/AP
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes v televíznom prejave ubezpečil židov vo Francúzsku, že "Izrael je ich domovom". Informovala o tom francúzska spravodajská televízia BFM TV.

V reakcii na piatkovú rukojemnícku drámu v obchode s kóšer potravinami v Paríži, pri ktorej radikálny islamista zastrelil štyroch ľudí, Netanjahu "všetkým židom vo Francúzsku a všetkých židom v Európe" pripomenul, že Izrael nie je len "miestom, ku ktorému sa obracajú v modlitbách." "Izraelský štát je vaším domovom," zdôraznil.

Parížski židia si uctili pamiatku obetí útoku
Najmenej tisíc ľudí sa dnes v Paríži zišlo pred supermarketom s kóšer potravinami, kde ozbrojený islamista v piatok počas rukojemníckej drámy zastrelil štyroch ľudí. Pietna akcia sa uskutočnila na podnet Zväzu židovských študentov vo Francúzsku." Okolo obchodu, ktorý sa nachádza na prízemní bytového domu, je stále policajný kordón. Ľudia k policajným zátarasám položili kvety, zapaľovali sviečky, niektorí mali v rukách plagáty s nápisom "Je suis juif" (som žid) - podobné sloganu "Je suis Charlie", ktorý sa objavil na znak solidarity po stredajšom útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo sídliacu v susednom 11. parížskom obvode. Niekoľko ľudí ticho spievalo francúzsku i izraelskú štátnu hymnu.

Na miesto pietnej spomienky prišiel aj francúzsky premiér Manuel Valls, ako aj minister vnútra Bernard Cazeneuve, šéfka rezortu spravodlivosti Christiane Taubiraová, ministerka školstva Najat Vallaud-Belkacemová i primátorka Paríža Anne Hidalgová. Prítomný bol aj predseda Rady židovských inštitúcií vo Francúzsku (CRIF) Roger Cukierman.
Televízia BFMTV, ktorá o Netanjahuovom vyhlásení informovala, podotkla, že v roku 2014 - prvýkrát od vzniku Izraela v roku 1948 - zaznamenali v Izraeli najvyšší počet emigrantov práve z Francúzska.

Francúzsky premiér Manuel Valls dnes na pietnom zhromaždení v blízkosti židovského supermarketu neďaleko Porte de Vincennes vyhlásil, že "židia vo Francúzsku majú strach už niekoľko rokov."

"Útokmi na židov vo Francúzsku sa útočí na to najpodstatnejšie v našej krajine - právo žiť spolu," zdôraznil Valls. "Je najvyšší čas povedať: Stačilo!" zdôraznil Valls, ktorý predpokladá, že na nedeľňajšej celoštátnej manifestácii na obranu hodnôt Francúzskej republiky a na uctenie si pamiatky 17 obetí islamistických útokov, ktoré sa v Paríži odohrali od stredy do piatku, prídu milióny ľudí. Zúčastní sa na nej francúzska politická špička, ako aj mnohí štátnici zo zahraničia, vrátane Netanjahua.

Podľa prieskumu verejnej mienky, ktorý dnes na svojej stránke zverejnil spravodajský magazín Paris Match, až 97 percent Francúzov sa domnieva, že v boji proti terorizmu sa treba spojiť a prejaviť národnú jednotu. Väčšina opýtaných sa vyjadrila, že nerozumie vylúčeniu Národného frontu, ktorej predstavitelia od prezidenta Francoisa Hollanda ani od premiéra Vallsa nedostali pozvanie zúčastniť sa na nedeľnej manifestácii.

Najmenej tisíc ľudí sa dnes v Paríži zišlo pred supermarketom s kóšer potravinami, kde ozbrojený islamista v piatok počas rukojemníckej drámy zastrelil štyroch ľudí. Pietna akcia sa uskutočnila na podnet Zväzu židovských študentov vo Francúzsku.
Foto: TASR/AP


Arcibiskup Irinej: Prestaňte so šírením karikatúr proroka Mohameda v médiách

Sústrasť rodinám obetí teroristických útokov v Paríži vyjadril dnes srbský arcibiskup Irinej, ktorý zároveň vyzval niektoré médiá v Srbsku, aby prestali so šírením karikatúrnych zobrazení proroka Mohameda a rešpektovali tak náboženské cítenie všetkých občanov krajiny. Informoval o tom srbský spravodajský server Novosti.rs.

"Bratom moslimom vyjadrujeme solidaritu a ubezpečujeme ich, že veriaci Srbskej pravoslávnej cirkvi, ktorých náboženské cítenie je v niektorých médiách rovnakým alebo podobným znesväcujúcim spôsobom vystavené ponižujúcemu zobrazovaniu, nijakým spôsobom nesúhlasia s takýmto chápaním slobody tvorby a charakteru sekulárnej spoločnosti," vyhlásil báčsky arcibiskup Irinej.

"Celý civilizovaný svet odsudzuje tento ohavný zločin. Spolu s celým pravoslávnym srbským národom vyjadrujeme sústrasť rodinám a modlíme sa za pokoj duší obetí," dodal.

Zároveň upozornil, že niektoré elektronické i tlačené médiá v Srbsku priniesli karikatúrne zobrazenia proroka Mohameda, ktoré boli zverejnené v napadnutom parížskom satirickom týždenníku Charlie Hebdo, nedbajúc na to, že týmto spôsobom "najhrubšie urazili náboženské cítenie a presvedčenie spoluobčanov islamskej viery," citovali Novosti. "Nechtiac, alebo z dôvodu elementárnej neznalosti – čo ich neoslobodzuje od zodpovednosti – tak podporujú neznášanlivosť a nepriateľstvo proti príslušníkom islamskej viery, teda islamskej komunite," dodal Irinej.

Vysmievanie sa historickým osobnostiam, ktoré sformovali náboženskú identitu stámiliónov našich súčasníkov sa nachádza mimo hraníc zákonom daného slobodného vyjadrovania sa a absolútne je neprípustné, podotkol zároveň Irinej. Apeloval na médiá, aby okamžite prestali s takýmto "duchovným násilím a rešpektovali náboženské cítenie všetkých občanov".

Srbský mufti Muhamed Jusufspahič dnes zároveň v súvislosti s udalosťami v Paríži uviedol, že zločinom teroristov sú po rodinách obetí v prvom rade zasiahnutí samotní moslimovia.

"Zabitím autora nemožno bojovať proti urážlivým karikatúram. Oheň hasí jedine voda, a oheň bol dodatočne rozdúchaný a ďalej mohutnie... Zabíjanie v Paríži zapríčiní ďalšie zabíjanie," podotkol Jusufspahič.

Zároveň však upozornil, že sloboda nie je anarchia. "Sloboda prejavu prináša slobodu, a anarchia prejavu – anarchiu. Popri užialených rodinách zavraždených rodín utrpíme najväčšiu škodu my, moslimovia. Svojím činom sa vrahovia pokúšali zabiť i nás. Tí neľudia nebrali do úvahy skutočnosť, že keď zabiješ jedného človeka, akoby si zabil ľudstvo," dodal srbský mufti.

Na otázku, či udalosti z Paríža zhoršia vzťahy medzi kresťanmi a moslimami v Európe, predovšetkým na Západe, Jusufspahič odpovedal: "Je dosť takzvaných kresťanov a moslimov a medzi nimi určite áno. Medzi pravými a úprimnými veriacimi je to nemožné."