Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Galant: Izrael dosiahne svoje vojnové ciele

Izraelský minister obrany Joav Galant, archívne foto. Foto: TASR/AP

Galant to povedal počas príhovoru pri príležitosti spomienky na Izraelčanov padlých vo vojne ako reakciu na slová amerického prezidenta Joea Bidena.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Tel Aviv 9. mája (TASR) – Izrael podnikne všetky nevyhnutné kroky na to, aby v Pásme Gazy a na severe dosiahol svoje vojnové ciele, vyhlásil v stredu izraelský minister obrany Joav Galant. Reagoval na tlak Spojených štátov zastaviť izraelskú operáciu v meste Rafah. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Obraciam sa zároveň na nepriateľov Izraela i na našich najlepších priateľov a hovorím – izraelský štát si nemožno podmaniť. Zostaneme neochvejní a dosiahneme svoje ciele. Udrieme na Hamas, udrieme na Hizballáh a zaistíme bezpečnosť," uvádza vyhlásenie kancelárie ministra obrany.

Galant to povedal počas príhovoru pri príležitosti spomienky na Izraelčanov padlých vo vojne a sú reakciou na slová amerického prezidenta Joea Bidena. Ten pohrozil zastavením dodávok zbraní Izraelu v prípade, že spustí operáciu v meste Rafah. Do mesta na juhu Pásma Gazy sa pred bojmi uchýlilo viac než milión palestínskych utečencov.

Vojna v Pásme Gazy medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom vypukla po teroristickom útoku na juh Izraela 7. októbra 2023, zároveň však dochádza aj k takmer denným cezhraničným prestrelkám medzi Hizballáhom a izraelskou armádou na severe Izraela. Mnohí pozorovatelia sa obávajú, že tieto prestrelky môžu prerásť do väčšieho regionálneho konfliktu.