Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Hlasovanie Bezpečnostnej rady OSN o prímerí v Pásme Gazy opäť odložili

Bezpečnostná rada OSN, archívne foto. Foto: TASR/AP

O rezolúcii sa malo pôvodne hlasovať už v pondelok, ale na žiadosť Spojených arabských emirátov (SAE) hlasovanie odročili.

New York 20. decembra (TASR) - Hlasovanie Bezpečnostnej rady OSN o rezolúcii žiadajúcej prímerie v konflikte medzi Izraelom a hnutím Hamas, naplánované na stredu, opätovne odložili. Členské krajiny sa dostali do sporu v súvislosti s formuláciou. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Bezpečnostná rada súhlasila, že dnes (v stredu) bude pokračovať v rokovaniach s cieľom dať diplomacii viac času," uviedol predseda rady José Javier de la Gasca Lopez Domínguez. Predsedníctvo podľa jeho slov hlasovanie naplánuje na štvrtok dopoludnia miestneho času.

O rezolúcii sa malo pôvodne hlasovať už v pondelok, ale na žiadosť Spojených arabských emirátov (SAE) hlasovanie odročili na utorok a následne na stredu.

Nemenovaní diplomati v utorok uviedli, že členské krajiny BR OSN rokovali o upravenej verzii rezolúcie, ktorá je menej priama a žiada "urýchlené prerušenie nepriateľských akcií s cieľom umožniť bezpečný a neobmedzený prístup humanitárnej pomoci" do Pásma Gazy a vyzýva tiež na "urýchlené kroky na dosiahnutie trvalého zastavenia" bojov.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu vyjadril nádej, že s novú rezolúciu podarí schváliť.