Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Izrael a Palestínčania sa v Ženeve navzájom obviňovali z genocídy

Palestínčania sa pozerajú na zničenie pásma Gazy izraelským bombardovaním v Rafahu. Foto: TASR/AP

Vojna Izraela proti radikálnemu hnutiu Hamas sa opakovane spomínala na podujatí v Ženeve pri príležitosti blížiaceho sa 75. výročia prijatia Dohovoru o zabránení a trestaní zločinu genocídy.

Ženeva 4. decembra (TASR) - Izrael a Palestínčania sa v pondelok na pôde Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) navzájom obvinili z páchania "genocídy" v súvislosti s vojnou v Pásme Gazy. Obe strany zároveň vyzvali na medzinárodnú reakciu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Vojna Izraela proti radikálnemu hnutiu Hamas sa opakovane spomínala na podujatí v Ženeve pri príležitosti blížiaceho sa 75. výročia prijatia Dohovoru o zabránení a trestaní zločinu genocídy (9. decembra 1948).

"Útoky Hamasu zo 7. októbra boli motivované genocídnou ideológiou," povedala účastníkom podujatia Yeela Cytrinová, právna poradkyňa izraelskej diplomatickej misie v Ženeve.

Palestínska delegátka Dima Asfourová trvala na tom, že "katastrofa spôsobená človekom" v dôsledku masívneho izraelského bombardovania a pozemnej ofenzívy predstavuje "učebnicový prípad genocídy".

Počas bezprecedentného útoku palestínskych militantov na juh Izraela zo 7. októbra zahynulo približne 1200 ľudí - väčšinou civilistov. Ozbrojenci tiež zajali ďalších zhruba 240 ľudí, ktorých následne zavliekli do Pásma Gazy ako rukojemníkov.

V pozemnej a vzdušnej ofenzíve, ktorú Izrael po tomto útoku spustil, zahynulo v Pásme Gazy už vyše 15.500 ľudí, väčšinou civilistov, vyplýva z údajov palestínskeho ministerstva zdravotníctva, ovládaného Hamasom.