Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Izraelskí vojaci objavili rozsiahlu sieť tunelov pod mestom Gaza

Na archívnej snímke izraelskí vojaci vychádzajú z podzemného tunela. Foto: TASR/AP

Hovorca izraelskej armády Peter Lerner povedal, že tunely sa nachádzajú 20 metrov pod povrchom.

Tel Aviv 20. decembra (TASR) – Izraelskí vojaci objavili rozsiahlu sieť tunelov pod mestom Gaza, ktorých súčasťou je aj veliace stredisko, miestnosti na zasadania a skryté ubytovacie zariadenia pre vedúcich predstaviteľov hnutia Hamas. TASR informuje na základe správ agentúr AP a AFP.

Hovorca izraelskej armády Peter Lerner povedal, že tunely sa nachádzajú 20 metrov pod povrchom. Súčasťou komplexu sú aj výťahy, schodiská, samostatné šachty na vodu a elektrinu, i zásoby jedla, potravín, zbraní a komunikačného vybavenia pre prípad dlhotrvajúceho konfliktu. Hovorca tiež podľa AP dodal, že jedna z podzemných miestností mala údajne šírku až 150 metrov.

Armáda zverejnila zábery podzemných priestorov, ktoré zachytávajú tunely s betónovými stenami, dvere odolné proti výbuchom, ventilačné systémy, bezpečnostné kamery, elektroniku a dlhé schodiská klesajúce do hĺbky. Armáda tvrdí, že hlavná časť komplexu leží v centre mesta Gaza pod námestím Palestine Square. Komplex tunelov sa podľa AFP napája na podzemnú infraštruktúru v okolí nemocníc Šífá a Rantísí.

Hnutie Hamas je známe tým, že pod Pásmom Gazy vybudovalo kilometre podzemných chodieb označovaných ako metro, aby mohlo fungovať bez strachu z izraelských náletov.