Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Komunálne voľby v Poľsku budú v apríli, otestujú novú vládu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Tusk a jeho kabinet nastúpili vlani v decembri aj s prísľubom, že obnovia význam a právomoci starostov a samospráv, ktoré sa predošlá pravicová vláda snažila obmedziť.

Varšava 16. januára (TASR) – Poľský premiér Donald Tusk v pondelok oznámil, že dôležité komunálne a regionálne voľby sa v krajine uskutočnia v apríli. Budú skúškou podpory pre novú proeurópsku koalíciu len pol roka po parlamentných voľbách. Informácie priniesla agentúra AP, píše TASR.

Tusk a jeho kabinet nastúpili vlani v decembri aj s prísľubom, že obnovia význam a právomoci starostov a samospráv, ktoré sa predošlá pravicová vláda snažila obmedziť. Museli tak riešiť znížené financovanie a zastavené projekty a investície.

"Dúfam, že apríl bude pre aktivistov samosprávy v Poľsku dobrým mesiacom," povedal Tusk. Prvé kolo volieb bude 7. a druhé 21. apríla.

Tusk sa predtým stretol s prezidentom Andrzejom Dudom, s ktorým podľa svojho vyjadrenia hľadali oblasti, v ktorých by napriek ostrým politickým rozporom mohli spolupracovať v záujme celej spoločnosti.

Obaja však následne uviedli, že spoločné postoje nenašli vo veľmi citlivej oblasti právneho štátu, v ktorej sa predošlá vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS) i Duda ako jej spojenec dostali do sporov s Európskou úniou.

Napätie medzi novou vládou a teraz opozičnou PiS sa v posledných týždňoch vystupňovalo. PiS v parlamente zdržiava vládne návrhy zákona. Duda vetoval zákon o financovaní štátnych médií a jeho poradca varoval, že prezident bude legislatívne návrhy vlády naďalej odmietať, pripomína AP.