Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

V koncentračnom tábore Mauthausen si pripomenuli jeho oslobodenie

Pietna slávnosť pri príležitosti 70. výročia oslobodenia nacistického koncentračného tábora Mauthausen americkou armádou v nedeľu 10. mája 2015 v Rakúsku. Foto: TASR/AP/Ronald Zak

Mauthausen, v ktorom spoločne s jeho viacerými vedľajšími tábormi internovali nacisti celkove okolo 200.000 ľudí, oslobodili 5. mája 1945 príslušníci amerických ozbrojených síl.

Mauthausen 10. mája (TASR) - Rakúski politickí lídri a početné delegácie zo zahraničia nechýbali dnes medzí asi 22.000 účastníkmi pietnej slávnosti pri príležitosti oslobodenia nacistického koncentračného tábora Mauthausen americkou armádou pred 70 rokmi. Prítomných bolo aj asi 50 žijúcich pamätníkov, ktorí prežili tamojšie peklo. Informovali o tom tlačové agentúry APA, AP a rakúska verejnoprávna televízia ORF.

Na dnešnej spomienkovej slávnosti sa zúčastnili najvyšší rakúski ústavní činitelia - prezident Heinz Fischer, spolkový kancelár Werner Faymann, predsedníčka parlamentu Doris Buresová, ako aj ďalší štátni a vládni činitelia. Nechýbal ani rakúsky eurokomisár Johannes Hahn.

Každoročné podujatie malo tento rok osobitý význam, pretože svet si v týchto dňoch pripomína 70. výročie skončenia druhej svetovej vojny v Európe.

V koncentračnom tábore, ktorý leží na území dnešnej spolkovej krajiny Horné Rakúsko, prišli počas vojny o život desiatky tisícok ľudí. Mnohí sa v miestnom kameňolome upracovali na smrť. Ďalších nacisti zastrelili alebo poslali do plynových komôr, iní zomreli na následky lekárskych pokusov.

Mauthausen, v ktorom spoločne s jeho viacerými vedľajšími tábormi internovali nacisti celkove okolo 200.000 ľudí, oslobodili 5. mája 1945 príslušníci amerických ozbrojených síl. Tamojší väzni boli poslednými, ktorých spojeneckí vojaci oslobodili. Asi polovica z uvedeného počtu internovaných sa však oslobodenia nedožila.