Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Lekári sveta v Bruseli zadarmo očkujú bezdomovcov proti chrípke

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Humanitárna medzinárodná zdravotnícka organizácia upozornila, že ľudia bez domova a bez pravidelného prístupu k hygiene sú ľahkým terčom z hľadiska šírenia ochorenia Covid-19.

Brusel 16. novembra (TASR) - Medzinárodná nezisková organizácia Lekári sveta (MdM) začína v Bruseli očkovaciu kampaň proti sezónnej chrípke pre ľudí bez domova a pre sociálne odkázané osoby bez prístupu k základnej zdravotnej starostlivosti. Uviedla to v pondelok tlačová agentúra Belga.

Mimovládna organizácia za pomoci mobilných tímov lekárov a zdravotných sestier bude až do konca decembra chodiť za bezdomovcami v Bruseli na rôzne miesta, kde sa zdržiavajú a očkovať ich proti chrípke.

Podľa vyhlásenia MdM očkovanie bude prebiehať v centrách zdravotnej starostlivosti, v ubytovacích zariadeniach pre bezdomovcov zriaďovaných počas zimného obdobia alebo v hoteloch a domoch, kde prespávajú ľudia bez strechy nad hlavou. Vyhľadávať ich budú aj vo vývarovniach a humanitárnych centrách pre sociálnu pomoc. Zdravotníci z MdM budú mať k dispozícii aj svoj pojazdný autobus (Medibus), aby mohli oslovovať ľudí v blízkosti staníc metra, vlakových staníc a ďalších "strategických" miest, ktoré bezdomovci s obľubou vyhľadávajú.

Humanitárna medzinárodná zdravotnícka organizácia v tejto súvislosti upozornila, že ľudia bez domova a bez pravidelného prístupu k hygiene majú horší zdravotný stav ako bežná populácia, a sú ľahkým terčom z hľadiska šírenia ochorenia Covid-19, pričom túlajúc sa po meste, môžu vírus šíriť ďalej. V ich prípade je aj vyššie riziko vzniku komplikácií, ak sa infikujú novým typom koronavírusu počas chrípkového ochorenia.

Zdravotníci z MdM chcú v prvej fáze zaočkovať okolo 450 bezdomovcov.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)