Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Macedónsky líder opozície vyzval pre Kumanovo vládu na demisiu

Obyvateľ sa pozerá zničený dom na území, kde prebiehala dvojdňová operácia macedónskej polície proti ozbrojenej skupine v macedónskom meste Kumanovo 11. mája 2015. Foto: TASR/AP

Kumanovo bolo počas víkendu dejiskom bojov medzi príslušníkmi policajného útvaru špeciálneho určenia a ozbrojenou skupinou osôb albánskeho pôvodu.


Skopje 11. mája (TASR) - Líder macedónskej opozície Zoran Zaev vyzval dnes vládu premiéra Nikolu Gruevského na demisiu v reakcii na víkendové udalosti v Kumanove. Predseda Sociálnodemokratického zväzu Macedónska (SDSM) sa počas návštevy v Kumanove vyslovil zároveň za vytvorenie prechodnej vlády a vypísanie predčasných volieb v krajine. Informácie priniesla tlačová agentúra APA s odvolaním sa na macedónske médiá.

Práve Kumanovo bolo počas víkendu dejiskom bojov medzi príslušníkmi policajného útvaru špeciálneho určenia a ozbrojenou skupinou osôb albánskeho pôvodu, ktoré si podľa oficiálnych zdrojov vyžiadali osem obetí na strane polície a 14 obetí na strane teroristov.

Zaev nepotvrdil dnes opodstatnenosť špekulácií o prípadnom zrušení na nedeľu naplánovanej protivládnej akcie opozície v Skopje a naznačil, že sa bude usilovať pre protesty získať aj albánske etnikum. Viacerí intelektuáli albánskeho pôvodu sa ešte pred násilím v Kumanove vyslovili verejne za účasť na protestoch opozície.

SDSM zverejnil od začiatku februára viacero zostrihov audiozáznamov telefonických rozhovorov, z ktorých by v prípade ich autentickosti vyplývala opodstatnenosť kritiky vládnych činiteľov zo zneužívania ich právomocí. Premiér Gruevski však obvinenia opakovane odmietol, aj keď v bezpečnostných štruktúrach krajiny došlo k viacerým zadržaniam a personálnym zmenám.
Násilie v Macedónsku znepokojilo aj šéfa OSN, Pan Ki-mun vyzval k zdržanlivosti
New York 11. mája (TASR) - Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) Pan Ki-mun vyjadril dnes znepokojenie v súvislosti s násilím v macedónskom Kumanove a vyjadril sústrasť pozostalým po obetiach. Súčasne, ako vyplýva z jeho vyhlásenia, ktoré zverejnila svetová organizácia, vyzval všetky zúčastnené strany na zdržanlivosť a macedónsku vládu na garantovanie ľudských práv a slobody prejavu v krajine.

Pan Ki-mun sa súčasne vyslovil za transparentné a objektívne objasnenie udalostí, informovala tlačová agentúra DPA.

Pri víkendovej operácii macedónskych policajných zložiek proti ozbrojenej skupine "teroristov" albánskeho pôvodu, ako uviedli macedónski činitelia, prišlo o život osem policajtov a 14 ozbrojencov.

Európska únia prijala správy zo severu tejto balkánskej krajiny so znepokojením.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá mala priamo v dejisku pozorovateľov, násilie v Kumanove odsúdila.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vyzval v nedeľu Macedónsko na zdržanlivosť a transparentné vyšetrovanie násilností konštatujúc, že vývoj v Kumanove sleduje s veľkým znepokojením. "Je dôležité, aby všetci politickí a komunitní lídri spolupracovali na obnovení pokoja a viedli transparentné vyšetrovanie, aby sa zistilo, čo sa stalo... Vyzývam všetkých, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa ďalšej eskalácii v záujme krajiny a celého regiónu," vyhlásil podľa agentúry Reuters Stoltenberg.