Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Zahraničie

Maďarsko sa pripravuje na vážne spory s EÚ. Dôvodom je aj migrácia

Na archívnej snímke predseda parlamentnej frakcie maďarskej vládnej strany Fidesz Lajos Kósa. Foto: TASR/AP

Spory sa podľa Fidesz dajú očakávať v súvislosti so snahami o zavedenie spoločnej európskej daňovej politiky, pričom maďarská vláda mieni pokračovať v znižovaní daní.

Budapešť 9. februára (TASR) - Maďarská vláda očakáva v nadchádzajúcich mesiacoch vážne spory s Európskou úniou, najmä v otázkach spoločného zdaňovania či riešenia migračnej krízy. Povedal to dnes predseda parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz Lajos Kósa.

"Je zrejmé, v ktorých oblastiach pôjde Brusel proti maďarským záujmom," vyhlásil Kósa vo verejnoprávnej televízii M1.

Spory sa podľa neho dajú očakávať v súvislosti so snahami o zavedenie spoločnej európskej daňovej politiky, pričom maďarská vláda mieni pokračovať v znižovaní daní.



Za ďalšiu spornú oblasť označil znižovanie režijných nákladov maďarských domácností, ktorého realizáciu Únia ostro kritizuje. Nezhody s EÚ môžu podľa Kósu vyvolať aj kroky vlády premiéra Viktora Orbána v oblasti riešenia migračnej krízy.

"Chceme opätovne zaviesť zadržiavanie žiadateľov o azyl, chceme zakázať vstup na maďarské územie tým cudzincom, ktorí nemajú nárok na udelenie štatútu utečenca, a žiadatelia o azyl budú musieť... počkať na posúdenie svojich žiadostí na hraniciach," spresnil Kósa.