Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 5. júl 2024Meniny má Cyril a Metód
< sekcia Zahraničie

Maďarských Slovákov spojil v Novohrade folklór

Na snímke mládenec z Ečeru. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Na podujatí, ktoré sa po prvý raz koná pod záštitou prezidenta SR Andreja Kisku a maďarského prezidenta Jánosa Ádera, vystúpi v sobotu a v nedeľu vyše 700 účinkujúcich.

Banka 30. júla (TASR) - Slováci žijúci v Maďarsku sa dnes zišli v severomaďaskej obci Banka (Bánk) na 50. Novohradskom národnostnom stretnutí a 20. Celoštátnom folklórnom festivale Slovákov v Maďarsku. Na podujatí, ktoré sa po prvý raz koná pod záštitou prezidenta SR Andreja Kisku a maďarského prezidenta Jánosa Ádera, vystúpi v sobotu a v nedeľu vyše 700 účinkujúcich, vyše 25 súborov, sólistov a muzikantov.

"Banka je medzi Slovákmi v Maďarsku pojem. Pred 50 rokmi sa to začalo Novohradským národnostným stretnutím, ktoré je v podstate najstarším slovenským podujatím v Maďarsku. Keďže tu vždy bolo veľmi veľa ľudí, a bola to taká stretávka všetkých Slovákov, tak Zväz Slovákov v Maďarsku (ZSM) sa pred 20 rokmi rozhodol, že tu bude celoštátny festival Slovákov a ujalo sa to. Jednoducho je to teraz folklórny sviatok Slovákov v Maďarsku," povedala pre TASR predsedníčka ZSM Ruženka Egyedová Baráneková.

Na snímke dievča z Ečeru sa pripravuje na vystúpenie detských folklórnych súborov.
Foto: TASR/Ladislav Vallach


Podľa jej slov, keďže je to 50. ročník, všetko sa odvíja od päťdesiatky. "Na ekumenickej bohoslužbe v miestnom evanjelickom kostole sa v nedeľu stretnú všetci Slováci, ktorí idú spoločne životom 50 rokov, nasledovať bude sprievod obcou 50 krojovaných neviest a ženíchov zo Slovákmi obývaných obcí v celom Maďarsku," dodala predsedníčka.

Vyvrcholením bude v nedeľu galaprogram slovenských folklórnych skupín, súborov, ľudových hudieb a sólistov z Maďarska a zo Slovenska, celkom 19 telies. Na prírodnom amfiteátri predstavia všetky svadobné zvyky. Scenár pripravili Anna Ostrihoňová a Juraj Matiaš.

Podujatie je prvýkrát dvojdňovým, organizátori očakávajú niekoľko tisíc návštevníkov od Békešskej Čaby cez Ečer, Kerepeš, Veľkú Tarču, z pilíšskeho regiónu, mnohí ale prídu aj zo Slovenska. "Zaujímavé je, že je tu aj veľmi veľa Maďarov, ktorí majú radi toto podujatie. Je úžasné to nadšenie účinkujúcich a ich motivácia, že ukážme všetkým, aký máme krásny kroj, akú máme krásnu kultúru," uzavrela.

V rámci sprievodných podujatí predstavia svadobné dobroty slovenské obce Poľný Berinčok, Čabačud, Malá Tarča, ale aj Veňarc, Banka, Níža či Lucina. Nebudú chýbať ani svetoznáme veňarecké bryndzové halušky a strapačky. V Galérii na plote predstavia výstavu starých svadobných fotografií, v miestnom dedinskom múzeu budú prezentovať obliekanie mladej nevesty a organizátori pripravili aj jarmok tradičných ľudových remesiel.