Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Zahraničie

Silný vietor poškodil budovy v Budapešti, zasahovali hasiči

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Počasie v Maďarsku sa prejavilo v plnej sile.

Budapešť 1. marca (TASR) - Silný vietor dnes v Budapešti poškodil a uvoľnil časti viacerých budov, ktoré následne ohrozovali chodcov. Na pomoc pri odstraňovaní škôd museli volať hasičov, informoval spravodajský server hvg.hu.

Požiarnici v V. a VII. budapeštianskom obvode odstraňovali uvoľnenú omietku a škridle.

V XII. obvode ohrozila okoloidúcich mramorová doska, ktorá spadla zo steny. Hasiči preverili celú budovu, či nie sú uvoľnené aj ďalšie dosky, uviedlo riaditeľstvo Celoštátneho úradu ochrany proti katastrofám.

Pri incidentoch sa nikto nezranil.

V Maďarsku snežilo v Bakonskom pohorí, Pilíšskych vrchoch a Budapešti


Sneženie dnes komplikovalo situáciu na cestách v Bakonskom pohorí vo Veszprémskej župe a Rábsko-mošonsko-šopronskej župe, ďalej v Pilíšskych vrchoch, kde na Hornej skale (Dobogókö) napadalo až 20 centimetrov snehu.

Podľa verejnoprávnej televíznej stanice M1 situáciu v Bakonskom pohorí komplikuje aj silný vietor s rýchlosťou 50-60 kilometrov za hodinu. Cestári priebežne čistia vozovky, v doprave zatiaľ vážnejšie problémy nehlásili.

Dážď sa vplyvom ochladenia zmenil predpoludním v Budapešti na sneženie. Teplota vzduchu je ale stále nad bodom mrazu, sneh sa preto udrží iba vo vyšších polohách.

Celoštátna meteorologická služba (OMSZ) vydala varovanie pred silným vetrom pre Veszprémsku, Rábsko-mošonsko-šopronskú, Komárom-ostrihomskú, Fejérsku a Šomodskú župu.