Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Chorvátska prezidentka vyzvala armádu na pohotovosť pre ochranu hraníc

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prezidentka predtým opakovane vyjadrila nespokojnosť v súvislosti s vysokým počtom utečencov smerujúcich do krajiny, ako aj s ich pokusmi dostať sa cez kukuričné polia ilegálne do Chorvátska.


Záhreb 17. septembra (TASR) - Chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová požiadala armádu, aby v súvislosti s utečeneckou krízou okolo bola v pohotovosti. Informoval o tom dnes tamojší denník Jutarnji list.

Najvyššia chorvátska predstaviteľka sa jednoznačne vyslovila za lepšiu ochranu štátnych hraníc. Prezidentka predtým opakovane vyjadrila nespokojnosť v súvislosti s vysokým počtom utečencov smerujúcich do krajiny, ako aj s ich pokusmi dostať sa cez kukuričné polia ilegálne do Chorvátska.

Kolinda Grabarová-Kitarovičová rokovala dnes i s náčelníkom chorvátskeho generálneho štábu Dragom Lovričom, ktorého ako vrchná veliteľka ozbrojených síl požiadala o pohotovosť armády a adekvátnu reakciu v prípade, že bude potrebné chrániť chorvátske hranice pred ilegálnymi migrantmi.

Milanovič: Možnosti Chorvátska pri registrácii utečencov sú obmedzené

Možnosti Chorvátska sú obmedzené a Záhreb zrejme nebude schopný zaregistrovať všetkých prichádzajúcich utečencov, oznámil dnes tamojší premiér Zoran Milanovič deň po tom, ako prichádzajúcim sýrskym utečencom prisľúbil nerušený priechod do iných krajín Európskej únie.

"Budeme konštruktívni a budeme spolupracovať, ale naše možnosti sú... limitované. Naše kapacity majú hranice. Neviem, či budeme schopní zdokumentovať všetkých ľudí... To nemôžem zaručiť," zdôraznil Milanovič, ktorého citovala agentúra Reuters.

Vyjadril sa po schôdzke s rakúskym kancelárom Wernerom Faymannom v Záhrebe. Faymann má dnes ďalšiu schôdzku v Ľubľane so slovinským premiérom Mirom Cerarom.

"Dohodli sme sa na niektorých veciach," informoval Milanovič zasadnutie chorvátskej vlády. "Rakúsko je väčšia krajina, ale tiež má svoje limity toho, čo zvládne. Ak bude počet migrantov naďalej narastať, nie som si istý, či ich budeme môcť všetkých zaregistrovať."

Chorvátsko, ktoré je najnovším členom EÚ, nie je však členom schengenskej zóny, sa vyjadrilo, že nechce utečencom brániť v ceste. Na rozdiel od Slovinska, ktoré vylúčilo vytvorenie akéhosi "koridoru" pre utečencov cez svoje územie. Slovinsko uviedlo, že sa postará o tých utečencov, ktorým udelí azyl a ostatných pošle preč. Informovala o tom agentúra Reuters.
Szijjártó: Chorvátsky prisťahovalecký systém sa zrútil v priebehu jediného dňa
Budapešť 17. septembra (TASR) - Chorvátsky prisťahovalecký systém sa zrútil v priebehu jediného dňa, preto v Baranskej a Šomodskej župe v Maďarsku nastane krízová situácia vyvolaná masovým prílevom migrantov. Vyhlásil to dnes v Budapešti na mimoriadnej tlačovej konferencii maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

Podľa agentúry MTI šéf maďarskej diplomacie konštatoval, že chorvátske prisťahovalecké orgány stratili kontrolu nad procesmi prebiehajúcimi v ich krajine, preto namiesto registrácie a toho, aby sa o migrantov postarali, posielajú ich ďalej do Maďarska.

"Maďarsko, jeho hranice a hranice schengenskej zóny si ubránime," zdôraznil Szijjártó s tým, že jeho krajina začne stavať fyzické zábrany aj na chorvátskych hraniciach.

Minister oznámil, že o situácii informoval aj rakúskeho rezortného partnera Sebastiana Kurza a v piatok odcestuje do Belehradu, aby rokoval aj so srbským kolegom Ivicom Dačičom.

Migranti po utorňajšom uzatvorení srbsko-maďarského úseku hranice a sprísnení pravidiel migrácie v Maďarsku zmenili trasu a do Rakúska i Nemecka sa vydali cez Chorvátsko.