Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Putin slávil Božie narodenie s rodinami vojakov padlých na Ukrajine

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

V tomto termíne sa Vianoce slávia aj vo Svätej zemi, v Grécku, či v Srbsku alebo Bielorusku či Gruzínsku.

Moskva/Londýn 7. januára (TASR) - Časť pravoslávnych veriacich začali v noci na nedeľu sláviť jeden z hlavných cirkevných sviatkov – Narodenie Pána. Ruský prezident Vladimir Putin zavítal na bohoslužbu v chráme na území svojho sídla v Novo-Ogariove v metropolitnej oblasti Moskvy. Na tieto obrady boli pozvané aj vybrané rodiny padlých účastníkov vojny na Ukrajine. V noci na nedeľu o tom informovala britská stanica BBC monitorovaná tlačovou agentúrou TASR.

BBC s odvolaním sa na hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova dodala, že pred tým bol pre rodiny padlých vojakov zorganizovaný špeciálny kultúrny program. Mali možnosť prezrieť si výstavy, zúčastniť sa na divadelných a iných predstaveniach. Pre deti bola pripravená aj prehliadka stajní v priestoroch Putinovej rezidencie, doplnil Peskov.

Putin predtým vo svojom oficiálnom vianočnom príhovore k obyvateľom Ruskej federácie spomenul aj vojnu na Ukrajine a pochválil ruskú pravoslávnu cirkev za podporu ruskej armády.

Úsilie náboženských organizácií zamerané na podporu "našich hrdinov – účastníkov špeciálnej vojenskej operácie (ako ruské úrady ešte stále nazývajú vojnu na Ukrajine), obyvateľov Donbasu (Ruskom okupovaného územia na východe Ukrajiny) a Novorossije, si zaslúžia hlbokú a úprimnú úctu," povedal Putin.

Hlavné vianočné obrady v Rusku sa už tradične konajú v Katedrálnom chráme Krista Spasiteľa v Moskve a v noci na nedeľu tam liturgiu slávil patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill.

Vo svojom vianočnom rozhovore pre televízny kanál Rossija-1 patriarcha Kirill vyzval obyvateľov Ruska, aby sa modlili "za našu krajinu, aby žiadna cudzia zlá vôľa nemohla narušiť pokojný tok našich životov".

Podľa BBC v rozhovore tiež povedal, že ľudí, ktorí z Ruska odišli po vypuknutí vojny na Ukrajine, možno prijať späť, ak sa vrátia "uvedomujúc si, že skutočne urobili chybu".

"Nie je potrebné zavrhnúť človeka, ktorý zhrešil, ak prichádza s pokáním a uvedomením si svojej viny. Ak sa ľudia, ktorí odišli z Ruska a dokonca sa proti nemu kriticky vyjadrili, vrátia s tým, že urobili chybu, potom ich vlasť nemôže odmietnuť," vyhlásil patriarcha.

Pripustil, že títo ľudia po návrate do Ruska môžu byť stíhaní orgánmi činnými v trestnom konaní, ale dodal, že tento proces ide mimo duchovenstva.

Hoci vyhlásenia ruskej pravoslávnej cirkvi po začatí ruskej invázie na Ukrajinu obsahovali volanie po mieri, prejavy patriarchu Kirilla sú čoraz militantnejšie. V lete roku 2023 bol za svoju podporu ruskej vojenskej agresii zaradený na britský sankčný zoznam.

Pravoslávni kresťania slávia vianočné sviatky podľa juliánskeho kalendára, čo podľa gregoriánskeho kalendára pripadá na 6. a 7. januára.

Najväčšia komunita pravoslávnych kresťanov žije v Rusku. Slávnostné bohoslužby sa konajú vo viac ako 500 pravoslávnych chrámoch v Moskve a v tisíckach chrámov Moskovského patriarchátu v Rusku i po celom svete, dodali ruské médiá.

V tomto termíne sa Vianoce slávia aj vo Svätej zemi, v Grécku, či v Srbsku alebo Bielorusku či Gruzínsku.